American Photo Archive/Imageselect

Rockefeller had geen geld voor luxe

John D. Rockefeller stond bekend om zijn zuinigheid. Hij gaf weliswaar grote bedragen aan goede doelen, maar zijn zoon, Rockefeller junior, moest het doen met wat kleingeld. Volg hun correspondentie hier.

© Shutterstock

John D. Rockefeller

Leefde: 1839-1937.

Nationaliteit: Amerikaanse.

Was: Zakenman en filantroop.

Wapenfeiten: Rockefeller was een oliepionier. Dankzij de winst van zijn bedrijf Standard Oil werd Rockefeller de rijkste in de geschiedenis van de VS.

© H.S. Photos / Imageselect

John D. Rockefeller junior

Leefde: 1874-1960.

Nationaliteit: Amerikaanse.

Was: Zakenman en filantroop.

Wapenfeiten: Junior financierde o.a. het beroemde Rockefeller Center in New York en het museum voor moderne kunst in de stad, MoMa.

New York, VS, 26-1-1895

Mijn lieve zoon,

Hierbij een cheque voor 21 dollar. Het is een cadeau voor je 21e verjaardag – een dollar voor elk jaar.

Het zou fijn zijn als we de dag samen hier thuis konden doorbrengen. Maar welbeschouwd is het beter als je op de universiteit blijft. Je hebt de laatste tijd al niet zo hard gewerkt.

Ik kan niet in woorden uitdrukken hoeveel geluk je ons brengt. En ik kan evenmin in woorden uitdrukken hoezeer we uitzien naar je prestaties in de toekomst.

We zijn hier bijzonder dankbaar voor, en ook voor het feit dat je zulke goede vrienden en kennissen hebt. Dat is meer waard dan al het aardse bezit.

We hopen allemaal dat deze dag en alle toekomstige dagen gunstig voor je zijn. We zijn blij dat je uit ervaring weet dat alles wat goed voor je is, onlosmakelijk verbonden is met het goede wat je voor anderen doet.

Maar dit moet geen preek worden, slechts een vriendelijk woord van een liefhebbende vader op de 21e verjaardag van zijn geliefde en enige zoon.

John D. Rockefeller

Providence, VS, 3-2-1895

Lieve vader,

Hartelijk dank voor de cheque die u mij vorige week stuurde, en voor de brief. Uw woorden dat mijn bestaan u vreugde brengt, maken mij diep dankbaar. Ik zou u graag nog meer vreugde brengen.

Maar ook als ik het veel beter zou doen dan nu het geval is, zou het niet voldoende zijn om alles wat u voor mij gedaan heeft goed te maken.

Het ontbreekt me vaak aan zelfvertrouwen. Maar uw vertrouwen helpt me mijn leven zo goed mogelijk te benutten.

Wees ervan verzekerd, lieve vader, dat mijn grootste geluk is om u en moeder te behagen, en niet alleen zelf rechtvaardig te blijven, maar ook te voldoen aan de nobele reputatie die u terecht voor uzelf hebt gecreëerd.

Hartelijke groet,
John

Augusta, VS, 18-1-1909

Lieve zoon,

Duizendmaal dank voor de bontjas, -hoed en -wanten. Ik heb geen geld voor dat soort luxe, dus ik ben dankbaar dat ik een zoon heb die dit soort dingen voor me kan kopen.

Ik stel de cadeaus zeer op prijs. Je krijgt de groeten van moeder, en ons beider dank.

Hartelijke groet,
Vader

Lakewood, VS, 30-7-1918

Mijn lieve zoon,

Dit wordt vrij kort. De ontwikkelingen gaan zo snel dat ik ze nauwelijks kan bijbenen.

Mijn mogelijkheden om iets goeds te doen voor anderen zijn voortaan een fractie van wat ze waren, want de regering wil elk jaar miljoenen van me hebben, zo veel is wel duidelijk.

We moeten vanaf nu goed nadenken voordat we ons ertoe verplichten om geld weg te geven. Ik kan nu al zien dat ik de komende maanden maar liefst 20 miljoen dollar kwijt ben.

Daar komt alles nog bij wat ik al betaald heb, en alles wat ik in de toekomst moet betalen.

Maar wij maken het hier goed. We hopen dat jij en Abby verstandig zijn, het rustig aan doen en het juiste doen.

Hartelijke groet,
Vader

New York, VS, 28-10-1920

Lieve zoon,

Ik stuur je hierbij een cheque van 500.000 dollar. Het geld is onmiddellijk beschikbaar.

Hartelijke groet,
je vader

Florida, VS, 28-10-1920

Lieve vader,

Wat een geweldige gewoonte heeft u ontwikkeld. Dit derde geschenk, waarover u mij met uw brief van 28 oktober informeert, is even welkom als het eerste.

Opnieuw dank uit het diepst van mijn hart. Ik kan nooit uitdrukken hoezeer ik uw fantastische gulheid waardeer.

Hartelijke groet,
John

John D. Rockefeller marks his 84th birthday

Rockefeller liet zich graag kennen als de gulle gever.

© New York Daily News Archive / Getty Images

New York, VS, 26-1-1922

Lieve zoon,

Wat betreft de middelen die ik in de loop der tijd aan je heb overgedragen, dien je te bedenken dat ik al een groot bedrag opzij heb gezet voor goede doelen, naast alles wat ik zelf al gegeven heb.

Ik heb de gewoonte projecten zorgvuldig en gedurende lange tijd te overwegen voordat ik eraan begin. Dat ik zelf nooit zo veel weg zou kunnen geven als ik zou willen, is dus wel duidelijk.

Maar jij begrijpt deze wereld veel beter dan ik, en de voorzienigheid heeft mij ruimschoots van middelen voorzien.

Ik hoop dan ook dat jij met jouw kennis van de wereld en haar behoeften met het grootste genoegen je plan om gul te zijn zult verwezenlijken.

Het doet me deugd dat ik in staat ben je deze kans te bieden, en ik weet zeker dat hier veel goeds uit zal voortkomen.

Ik ben waarlijk gezegend met een zoon van wie ik met een gerust gemoed kan verwachten dat hij dit bijzondere en belangrijke werk vorm zal geven.

Met de hartelijkste groeten,
Vader

Naschrift

Rockefeller senior was de 80 gepasseerd toen hij besefte dat hij zijn vermogen nooit zou kunnen uitgeven. Daarom begon hij zijn zoon te overladen met geld.

Junior ontpopte zich tot een groot filantroop. Zo gaf hij grote bedragen aan de gezinnen van soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.