Pestepidemie bracht Shakespeare succes
Bij de pestepidemie in Londen van 1593 stierven de grootste concurrenten van William Shakespeare. De enorme vraag naar nieuwe toneelstukken bezorgde de beginneling zijn grote doorbraak – waarna hij de theaterwereld voorgoed veranderde.

Streng religieuze politici dringen aan op een verbod op al het theater. Briljante schrijvers als Shakespeare worden echter zo populair, dat niemand aan het favoriete vermaak van de bevolking durft te komen.
Twee grafdelvers staan elk met een spade op het podium van theater The Globe in Londen.
De voorstelling op deze dag aan het begin van de 17e eeuw is geheel uitverkocht, en het hele 3000-koppige publiek kijkt naar hen.
Het is een levendige boel in het theater op de zuidoever van de rivier de Theems in Londen. Sommige toeschouwers raden hardop wat er zal gebeuren.
Andere volgen de handelingen met kloppend hart, want ze weten dat de twee mannen het graf van de mooie Ophelia graven. En dat Hamlet zijn geliefde nooit zal krijgen.
‘Wie bouwt sterker dan de metselaar, de scheepsbouwer of de timmerman?’ vraagt een van de twee doodgravers aan zijn collega.
‘Dat is de galgenbouwer, want zijn getimmerte overleeft wel duizend huurders,’ antwoordt de ander hem gevat.
De zaal buldert van het lachen. Het is Shakespeare weer gelukt. Zijn tragedie over prins Hamlet krijgt zomaar een komische wending, waardoor de traan wordt afgewisseld door de lach.
Shakespeare weet het theater in 23 jaar radicaal te veranderen. Hij mengt genres, zoals in Hamlet.
Hij verwart zijn toeschouwers door de held ook een schaduwkant te geven of de hoofd-persoon halverwege het stuk te laten sterven.
En hij is medeoprichter van een theater waar de Londenaren graag de rivier de Theems voor oversteken. Een theater dat alle andere Londense podia overstijgt: The Globe.