Napoleon Sarony - Library of Congress, Wikimedia Commons
Oscar Wilde.

Oscar Wilde gaf victoriaanse tijd kleur

Niemand kon de dubbele moraal en het snobisme van het victoriaanse tijdperk zo aan de kaak stellen als de flamboyante en sarcastische Oscar Wilde. En de Britse elite was dol op hem. De wereld lag aan zijn voeten – tot hij de zoon van een markies versierde.

Wist je dat Oscar Wilde tegen wil en dank de homoseksuele man ‘uitvond’ en dat hij arm en gekweld stierf in ballingschap?

Lees alles over de man die het meesterwerk The Picture of Dorian Gray schreef.

Jonge Oscar Wilde.

Een jonge Oscar Wilde met ruitjes uit de tijd voordat hij zijn garderobe opfriste met allerlei kleuren.

© Hills & Saunders

Hoe zag de jeugd van Oscar Wilde eruit?

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde werd geboren in 1854 en genoot een bevoorrechte jeugd in een mooi huis in Dublin in het arme Ierland. Zijn beide ouders waren opvallende figuren.

Zijn vader, Sir William Wilde, was een gerenommeerd multitalent: de belangrijkste oor- en oogchirurg van Ierland, maar ook een expert in o.a. archeologie, Ierse folklore en de Ierse schrijver Jonathan Swift.

Oscars moeder Jane was een prominente Ierse nationaliste en dichteres, die herhaaldelijk in aanraking kwam met de politie vanwege haar anti-Engelse geschriften onder het pseudoniem ‘Speranza’.

Jane Wilde organiseerde graag ‘salons’: bijeenkomsten waar kunst en literatuur centraal stonden. Kunstenaars, artsen en prominente intellectuelen waren kind aan huis bij het gezin.

Anders dan gebruikelijk werden Oscar en zijn twee broers en zussen niet gestald bij een gouvernante of kindermeisje: ze mochten zich onder de gasten mengen en met de grote mensen dineren.

Tijdens de diners leerden ze intellectuele en humorvolle gesprekken te waarderen – niet in het minst de jonge Oscar, die goed kon leren en de kunst van het converseren al jong beheerste.

Welke auteurs inspireerden Oscar Wilde?

Wilde werd in 1874 op 20-jarige leeftijd toegelaten tot Magdalen College in Oxford, waar hij klassieke talen en geschiedenis studeerde. In Oxford vond hij alles wat hij zocht: een intellectuele omgeving die hem stimuleerde en een publiek om zijn gevatheid en welbespraaktheid op bot te vieren.

Tijdens zijn studie vond hij zijn literaire rolmodellen in de Engelse schrijvers John Ruskin en Walter Pater, die de kunst beiden zagen als meer dan een middel om het leven te verzachten. Kunst wás het leven.

‘Vergeef altijd je vijanden – niets ergert hen meer dan dat.’ Oscar Wilde

Oscar Wilde was vastbesloten om Paters motto te volgen om ‘te branden met een edelsteenachtige vlam’ – om het leven ten volle te leven.

’s Avonds hield hij graag soirees in zijn kamer in Oxford, waar hij kwinkslagen ten beste gaf onder het genot van tabak en overvloedige hoeveelheden gin- en whiskycocktails in Venetiaanse glazen.

De kamer was rijkelijk versierd met kunstvoorwerpen, en Wilde werd bekend om zijn gevatte opmerking: ‘O, kon ik mijn blauwe porselein maar waarmaken!’

En dat lukte hem wel. Wilde verruilde zijn Ierse accent voor upper class-Engels en ging uitbundige kleren dragen, zoals een opvallend geel vest, een rijbroek, zijden kousen en een pauwenveer op zijn hoed met grote rand.

Wilde maakte zo’n werk van zijn imago als elegante levensgenieter dat zijn medestudenten zich afvroegen of hij zijn tentamens wel zou halen.

Maar Oscar Wilde slaagde niet alleen, hij studeerde zelfs cum laude af en won in 1878 een felbegeerde prijs met zijn gedicht Ravenna.

Waar schreef hij ‘The Importance of Being Earnest’?

Na Oxford was het tijd om een plekje te veroveren in de culturele en literaire scene van Londen – en vooral om naam te maken in de salons van de high society.

Oscar Wilde.

Wilde, die altijd de aandacht naar zich toe probeerde te trekken, was een meester van de sarcastische humor en is een van de meest geciteerde schrijvers aller tijden.

© Napoleon Sarony, 1882

Oscar Wilde was niet op zijn mondje gevallen

De charmante en geestige Wilde werd al snel zo gevierd dat zelfs de prins van Wales hem opzocht, want ‘als je Wilde niet kende, kende je niemand’.

Naast zijn extravagante sociale leven schreef Wilde zijn beroemdste werken in slechts vijf jaar, waaronder zijn enige roman, The Picture of Dorian Gray uit 1890.

Wilde schreef het liefst komedies en toneelstukken, waarin hij de dubbele moraal van de victoriaanse maatschappij aan de kaak stelde met een mix van satire en poëzie.

Een van zijn vrienden zou hebben gezegd dat ‘een klucht als een mozaïek moet zijn,’ waarop Oscar Wilde riposteerde: ‘Nee, het moet als een pistoolschot zijn.’ En op wie het pistool was gericht, was altijd duidelijk.

Dat gold ook voor de komedie The Importance of Being Earnest uit 1895, die wordt gezien als Oscar Wildes grootste meesterwerk.

Hierin legt hij met bijtende humor het snobisme, de hypocrisie en de absurditeit bloot van het gebruik van namen en titels om iemands waarde aan af te lezen.

In de komedie speelt Wilde met de dubbelzinnigheid van het woord earnest: als variant van de naam Ernest, in de betekenis ‘oprecht’, en als victoriaans slang voor homoseksueel.

In die tijd werden seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht gezien als onnatuurlijk, en op homoseksualiteit stonden strenge straffen, tot en met de doodstraf aan toe.

Waar gaat ‘The Picture of Dorian Gray’ over?

Oscar Wildes roman over de mooie Dorian Gray verscheen voor het eerst in 1890 als novelle en werd later uitgebreid.

De ijdele Dorian Gray laat zich portretteren door de kunstenaar Basil Hallward als ene lord Henry Wotton langskomt. Hij laat Gray kennismaken met de filosofie dat het enige wat de moeite waard is om naar te streven, het ervaren van alle vormen van plezier en schoonheid is.

Dorian Gray wil zijn jeugd en schoonheid voor altijd behouden en verkoopt zijn ziel om dat te bereiken. Terwijl hij zich overgeeft aan een leven van losbandigheid en morele verdorvenheid, veroudert en vervormt het portret als fysieke manifestatie van zijn innerlijke zelf, terwijl Dorian zelf jeugdig en mooi blijft.

The Picture of Dorian Gray.

Het boek over de mooie Dorian Gray kreeg veel kritiek uit conservatieve hoek omdat het ‘homo-erotische ondertonen’ zou bevatten.

© Three Sirens Press

Wilde schreef later over het werk dat het veel van hemzelf bevatte:

‘Basil Hallward is wie ik denk dat ik ben. Lord Henry is wat anderen van me denken. En Dorian is wie ik wil zijn.’

Was Oscar Wilde homo?

Oscar Wilde was homoseksueel in een tijd dat het een schande was om dat te zijn, en illegaal bovendien.

Hij kleedde zich kleurrijker dan andere victorianen. Hij had lang haar, was ijdel en sprak geaffecteerd. En hij had een broertje dood aan de klassieke, ‘mannelijke’ deugden van de victoriaanse tijd, zoals sporten in de open lucht. Een spelletje domino op een terras noemde hij zijn uitdagendste fysieke prestatie.

Volgens Oxford-hoogleraar en Wilde-kenner Sos Eltis waren Wildes stijl en levenshouding zo karakteristiek dat hij model kwam te staan voor het karikaturale en generaliserende archetype van de homoseksuele man.

Oscar Wilde & Alfred Douglas.

Oscar Wilde en de jonge, adellijke ‘Bosie’ (r) waren openlijk een stel, waardoor Wilde een proces aan zijn broek kreeg.

© Wikimedia Commons

Tot in de jaren 1930 gebruikten Britse havenarbeiders ‘Oscar’ als aanduiding voor een homoseksuele man.

Wilde zou dat helemaal niet erg gevonden hebben, omdat het zijn levensmissie was om conventies en conservatisme uit te dagen.

Volgens zijn vrienden was Oscar Wilde zelf de laatste die ontdekte dat hij homo was. Wildes kleinzoon Merlin Holland, die zijn biografie schreef, analyseerde briefwisselingen uit Wildes jonge jaren en vond alleen voorbeelden van geflirt met en verliefdheid op vrouwen.

In 1884 trouwde Oscar Wilde met Constance Lloyd, de dochter van een prominente Ierse advocaat. Ze kregen twee kinderen: Cyril in 1885 en Vyvyan in 1886.

In brieven beschrijft Oscar Wilde zijn huwelijk als gelukkig, en volgens Holland waren er geen aanwijzingen dat hij zich destijds bewust was van de homoseksualiteit die later zo veel gevolgen voor hem zou krijgen.

Waarom werd Oscar Wilde gearresteerd?

Begin jaren 1890 begon Wilde een openlijke romance met de jonge lord Alfred Douglas, waarmee hij zich de woede van diens vader op de hals haalde, de markies van Queensberry.

De markies wilde niet dat zijn zoon met de flamboyante Wilde omging en stuurde in februari 1895 een open kaartje naar de club van Wilde: ‘Aan Oscar Wilde, die poseert als somdomiet’ (sic).

‘Ik reis nooit zonder mijn dagboek. Je hebt altijd iets sensationeels nodig om in de trein te lezen.’ The Importance of Being Earnest, 1895

In het victoriaanse Engeland kwamen mannen uit de hogere klassen in gentlemen’s clubs bijeen om zaken te doen en te roddelen, dus de brief was een oorlogsverklaring die niet onbeantwoord kon blijven – al was het scheldwoord voor homoseksueel, sodomiet, dan verkeerd gespeld.

Oscar Wilde, op het hoogtepunt van zijn populariteit en misschien wel in een succesroes, besloot de markies aan te klagen wegens smaad – met desastreuze gevolgen.

Vanwege de talloze getuigen die vertelden over Wildes losbandigheid en relaties met mannen, verloor Wilde de zaak en zat hij kort daarna zelf in het beklaagdenbankje op beschuldiging van homoseksualiteit en immoraliteit.

In zijn lange verdedigingstoespraak beweerde hij dat zijn relatie met deze mannen puur vriendschappelijk was. En in antwoord op de aantijging dat zijn geschriften bol stonden van homo-erotiek en losbandigheid, hield hij vol dat kunst onmogelijk moreel of immoreel kon zijn – in dat geval zouden Plato en Shakespeare ook straf verdienen!

Brief van de markies van Queensberry.

De markies van Queensberry betichtte Oscar Wilde in een open brief van sodomie, zoals homoseksualiteit toen werd genoemd.

© National Archive

Maar het mocht niet baten. Oscar Wilde werd veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid – een straf die de markies nog veel te mild vond.

Wat deed de gevangenis met Oscar Wilde?

Het verblijf in de gevangenis brak de flamboyante levensgenieter.

Zijn kleurrijke gewaden werden vervangen door een gevangenispak, foie gras en kreeft door bonen en pap, en zijn pen en boeken door de tredmolen, waarin de niet bepaald fitte schrijver urenlang moest zwoegen.

Na een jaar schreef Oscar Wilde een wanhopige brief aan de minister van Binnenlandse Zaken in de hoop op vervroegde vrijlating:

‘Ik heb nu al meer dan dertien vreselijke maanden geen enkel menselijk contact gehad; zonder schrijfgerei, waarvan het gebruik kan helpen om de geest af te leiden; zonder geschikte of voldoende boeken, zo essentieel voor elke literaire man, zo vitaal voor het behoud van het mentale evenwicht.’

Hij kreeg pen en papier en mocht geselecteerde boeken lezen, maar hij moest de volle twee jaar uitzitten. Toen hij vrijkwam, steunden alleen zijn trouwste vrienden hem nog. Alle anderen hadden hem de rug toegekeerd.

Hoe is Oscar Wilde gestorven?

Na zijn celstraf verliet Oscar Wilde Engeland om zijn laatste jaren in ballingschap in Parijs door te brengen. Daarna probeerde hij onder verschillende pseudoniemen zijn leven en carrière nieuw leven in te blazen, maar zijn hoogtijdagen lagen achter hem en hij werd door vrienden in leven gehouden.

Oscar Wilde op zijn sterfbed.

Oscar Wilde op zijn sterfbed. Achter hem het behang dat volgens hem zo lelijk was dat dat óf hij moest sterven.

© Maurice Gilbert

Wilde verloor de moed: ‘Ik schreef toen ik het leven nog niet kende. Nu ik de zin van het leven ken, heb ik niets meer om te schrijven.’

Op 30 november 1900 overleed Oscar Wilde in een hotelkamer in Parijs na een korte, pijnlijke ziekte. Het gonsde meteen van de geruchten over ‘de ziekte van de decadenten’: syfilis, wat niet ondenkbaar zou zijn geweest gezien het leven dat Wilde geleefd had.

De werkelijkheid was echter prozaïscher. Volgens moderne artsen liep Oscar Wilde eerst een ernstige oorontsteking en vervolgens hersenvliesontsteking op, waaraan hij bezweek.

Oscar Wildes laatste woorden pasten bij zijn compromisloze toewijding aan de esthetiek. Toen hij wist dat hij ging sterven, viel zijn oog op het lelijke behang en hij merkte tussen de stuiptrekkingen door op: ‘Een van ons moet sterven.’

Wilde kreeg een sobere begrafenis in een gehuurd graf buiten de muren van Parijs. Pas negen jaar later, toen zijn schulden waren afbetaald door de verkoop van zijn werken, kon zijn vriend Robert Ross hem laten verhuizen naar zijn huidige plek op de Père-Lachaise-begraafplaats in Parijs.