DeAgostini/Getty Images
Leonardo da Vinci

Hoeveel nu levende familieleden heeft Leonardo da Vinci?

Twee onderzoekers hebben in tien jaar tijd de stamboom van Leonardo da Vinci in kaart gebracht. Het onderzoek kan nieuw licht werpen op enkele meesterwerken die aan hem worden toegeschreven.

Minstens 14 mensen die nu leven kunnen erop bogen dat ze familie zijn van de homo universalis Leonardo da Vinci (1452-1519).

Dat was de conclusie van de Italiaanse onderzoekers Alessandro Vezzosi en Agnese Sabato in 2021, toen ze tien jaar hadden gewerkt aan de stamboom van Leonardo da Vinci van 1331 tot nu.

Leonardo da Vinci was geniale uitvinder

We kennen Leonardo da Vinci nu vooral als een van de grootste kunstenaars ooit. Maar hij was ook een genie op het gebied van techniek en bedacht meerdere uitvindingen die hun tijd eeuwen vooruit waren.

Leonardo da Vinci tank
© AYArktos

Superwapen met meerdere kanonnen

In 1487 bedacht hij een oorlogsmachine die erg doet denken aan de tank, die pas ruim 400 jaar later werd uitgevonden. Da Vinci’s machine had 36 kanonnen en moest door acht mensen worden bestuurd. In 2010 werd er een functionerend exemplaar gereconstrueerd.

Leonardo da Vinci robot
© Erik Möller

Robot met zwengel

Rond 1495 ontwierp Leonardo da Vinci een robot, die een mechanische ridder werd genoemd. Volgens tekeningen moest de robot met een zwengel worden opgetakeld en bewoog hij zich via kabels en katrollen. In 2002 bouwde een robotexpert van NASA een functionele robot op basis van Da Vinci’s tekeningen.

Leonardo da Vinci parachute
© Museoscienza.org

Werkend valscherm

Bijna 500 jaar na Leonardo da Vinci’s dood, in 2000, bewees een Britse parachutist dat Da Vinci de eerste parachute uitvond. Het toestel werd in 1485 getekend en bestond uit een vierkant houten frame, bespannen met piramidevormig doek. De Brit sprong op 3 km hoogte uit een luchtballon en kwam veilig neer.

In het vorige decennium werkten de onderzoekers zich door maar liefst 21 generaties heen en identificeerden ze honderden familieleden.

Leonardo da Vinci had meerdere halfbroers, maar kreeg zelf geen kinderen. De gevonden familieleden stammen daarom niet rechtstreeks van hem af, maar van andere mannelijke leden van zijn familie.

DNA is belangrijke tool

Een van de belangrijkste instrumenten bij de zoektocht waren DNA-analyses, waarbij vooral het Y-chromosoom een grote rol speelde. Dit mannelijke chromosoom verandert namelijk niet en kan daardoor worden gebruikt om de stamboom honderden jaren terug in de tijd te bevestigen.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci schilderde beroemde meesterwerken, zoals de Mona Lisa.

© DeAgostini/Getty Images

De onderzoekers hopen dat de DNA-analyses nog meer informatie geven over Leonardo da Vinci, bijvoorbeeld of hij erfelijke ziekten had en waar zijn voorouders vandaan kwamen.

De biologische informatie kan mogelijk ook worden gebruikt om de authenticiteit aan te tonen van enkele meesterwerken die aan Da Vinci worden toegeschreven, als de kunstwerken DNA-sporen bevatten.