Het raadsel van Da Vinci zelf is bijna opgehelderd

Zijn schilderijen zijn wereldberoemd, maar niemand weet hoe hij er zelf uitzag. Een team wetenschappers wil nu het ware gezicht van Leonardo da Vinci achterhalen.

Leonardo Da Vinci maakte dit werk rond 1515. Volgens sommige deskundigen is het een zelfportret.

© Wikipedia

Hij deed nogal geheimzinnig over zichzelf, en voor geschiedkundigen is hij dan ook een raadsel. Maar binnenkort is de wereld waarschijnlijk een stuk wijzer over de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci.

In 2019, 500 jaar naar de dood van Leonardo, denkt een groep wetenschappers niet alleen zijn karaktereigenschappen te hebben achterhaald, maar ook zijn gezicht te hebben gereconstrueerd.

Prominente partners

Het reconstrueren van het uiterlijk van Leonardo da Vinci, vooral beroemd van de werken Mona Lisa en Het laatste avondmaal, belooft nog een hele klus te worden. Om genoeg DNA te kunnen verzamelen hebben de onderzoekers haar, werken en notitieboeken van de kunstenaar nodig, die in het bezit zijn van onder meer Bill Gates, koningin Elizabeth en het Vaticaan.

Daarnaast hebben de wetenschappers hulp gevraagd aan het FBI-team dat de slachtoffers van 9/11 in New York hielp identificeren.

Leonardo hield ook van een uitdaging

Vorig jaar wisten de onderzoekers het gezicht van koning Richard III te reconstrueren op basis van DNA. Richard was een tijdgenoot van Leonardo, en de wetenschappers hopen nu met dezelfde methode een 3D-model van het gezicht van de Italiaanse renaissancekunstenaar te kunnen maken.

‘We staan aan de vooravond van een spannende doorbraak,’ aldus Jesse Ausubel, directeur van het Program for the Human Environment van de Rockefeller University. Hij vervolgt:

‘Leonardo was zelf dol op cryptische raadsels. Ik denk dat er zo veel spanning en verwachting rond het project hangt omdat het een uitdaging is die hij zelf had kunnen verzinnen.’