Frida Kahlo zette haar leed om in kunst

Frida Kahlo vond een nieuwe manier uit om kunstenaar en vrouw te zijn. De meervoudig gehandicapte Mexicaanse legde zichzelf geen beperkingen op. Ze gaf haar ziel en haar hel van pijn bloot en inspireerde de wereld tot op de dag van vandaag.

Frida Kahlo.

Frida Kahlo’s schilderijen bestaan voor een derde uit zelfportretten. Ze had veel ervaring als model: haar vader was professioneel fotograaf.

© Guillermo Kahlo/Shutterstock/Ritzau Scanpix

‘Als een zijden lint om een bom.’

Zo beschreef de Franse surrealist André Breton de schilderes Frida Kahlo (1907-1954). Nooit eerder had de wereld een kunstenaar haar pijn en nederlagen zo eerlijk zien gebruiken – tegen de conventies voor vrouwen in.

Als je Frida Kahlo zegt, moet je ook Diego Rivera zeggen. Hij was de grootste Mexicaanse kunstenaar van zijn tijd en Kahlo’s overspelige echtgenoot. Ook Frida Kahlo was haar tijd vooruit en had mogelijk affaires met Leon Trotski en Josephine Baker.

In het begin leefde Frida Kahlo in de schaduw van haar beroemde echtgenoot, maar haar kunst en grote persoonlijkheid wilden naar buiten. Nu overschaduwt ze haar charismatische levenspartner.

Neem een kijkje in het leven van een van de meest ontembare en inspirerende kunstenaars aller tijden.

Op 17 september 1925, de dag na de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheid van Spanje, stapt de 18-jarige Frida Kahlo in een schoolbus naar de Escuela Nacional Preparatoria in Mexico-Stad.

De reis naar de hoofdstad vanuit de buitenwijk Coyoacán, waar de jonge vrouw in een bescheiden huis woont met haar ouders en zussen, duurt een uurtje.

Al van jongs af aan wil Frida medicijnen studeren. Maar na vandaag kan ze dat op haar buik schrijven.

Tijdens de rit wordt de schoolbus aangereden door een tram.

De bus ligt totaal in de prak, en tijdens de botsing boort een ijzeren staaf zich in het onderlichaam en de ruggengraat van Frida.

‘Die dag verloor ik mijn maagdelijkheid,’ zei Frida Kahlo later.

Casa Azul – Frida Kahlo’s ouderlijk huis.

Casa Azul: Hier groeide Frida Kahlo op met haar vader Guillermo Kahlo, een fotograaf met Duitse roots, en haar moeder Matilde, een mesties (met een ouder van Europese en een van inheemse afkomst). Nu is er het Museo Frida Kahlo gevestigd.

© Shutterstock

De botsing is zo heftig dat Frida Kahlo al haar kleren verliest.

Naakt en bloedend crepeert ze van de pijn, waarna twee mannen haar in veiligheid brengen.

Een ambulance brengt Frida naar een ziekenhuis in de buurt, waar ze een maand lang zweeft tussen leven en dood.

Frida overleeft niet alleen het verkeersongeluk, maar het wekt ook de kunstenaar in haar tot leven. Zoals ze in haar dagboek schrijft:

‘Ik had nooit aan schilderen gedacht tot 1926, toen ik in bed lag na het verkeersongeluk. Ik verveelde me dood met mijn gipskorset, dus ik dacht dat ik iets moest doen. Ik stal wat olieverf van mijn vader (...) en toen begon ik te schilderen.’

Een ongeluk komt zelden alleen

Frida Kahlo: Wat het water me gaf.

Frida Kahlo’s schilderij Wat het water me gaf wordt als autobiografisch gezien. Op het werk uit 1938 beeldt Frida Kahlo onverbloemd haar gehandicapte voet met misvormingen en etterende wonden af.

© Fair Use

Het ongeluk was niet de eerste keer dat Frida Kahlo te maken kreeg met pijn en ziekte.

Ze was geboren met een open rug, een misvorming van de wervelkolom die ook misvormingen aan de voeten kan veroorzaken. Dat was het geval bij Frida Kahlo.

Op haar zesde kwam de volgende klap: ze kreeg polio. Na de virusinfectie was haar rechterbeen zwakker en korter dan het linker. Daarom ging ze schoenen dragen met speciale inlegzolen.

Frida en Diego

Frida Kahlo en Diego Rivera.

Frida en Diego kregen geen kinderen, maar Kahlo had wel spinapen en andere exotische dieren.

© Wallace Marly/Stringer/Getty Images

Maar Frida bleef niet bij de pakken neerzitten. Toen ze na het verkeersongeluk uit het ziekenhuis mocht, zocht ze de grootste schilder van Mexico, Diego Rivera, op en vroeg hem om zijn eerlijke mening over haar schilderijen.

Rivera was vooral bekend om zijn muurschilderingen in Mexico-Stad die de Mexicaanse cultuur verheerlijkten. Hij was ook een beruchte rokkenjager.

Rivera zag iets bijzonders in de schilderijen van Kahlo en moedigde haar aan om van de kunst haar werk te maken. Hij was gefascineerd door de jonge vrouw die voor hem stond – vooral door haar wenkbrauwen.

‘Ze leken op de vleugels van een merel, waarvan de zwarte bogen twee buitengewoon bruine ogen omlijstten,’ schreef Diego Rivera in zijn autobiografie.

De twee begonnen een relatie, en in 1929 trouwde het stel voor de wet. Frida Kahlo was toen 22 jaar oud. Diego Rivera was 42 en had drie ex-vrouwen en evenveel kinderen.

Eerst waren Kahlo’s ouders tegen het huwelijk van hun dochter met de veel oudere en gezette bohemien.

Volgens haar moeder waren ze als een ‘olifant en een duif’, maar net als hun dochter lieten de ouders zich al snel inpakken door Diego’s charme.

Verkeersongeluk wekte kunstenares in Kahlo

Frida wilde graag kinderen met Diego, maar kort na de bruiloft kreeg ze een miskraam in de vierde maand. Na nog eens drie miskramen gaf ze de droom van het moederschap op.

Haar kinderloosheid was een groot gemis voor Frida Kahlo. Het komt terug in verschillende van haar schilderijen.

Frida Kahlo’s kunst verhaalt sowieso van een leven vol pijn – zowel fysiek als psychisch. Bovendien staat ze – op enkele uitzonderingen na – altijd zelf centraal in haar werken.

Kahlo hield het een en ander over aan het verkeersongeluk, vooral rugletsel. Na verloop van tijd kreeg ze meer pijn. Ze liet zich vaak opereren: in totaal ging ze in haar korte leven 32 keer onder het mes.

‘Ze dachten dat ik een surrealist was, maar dat was niet zo. Ik heb nooit mijn dromen geschilderd. Ik heb mijn werkelijkheid geschilderd.’ Frida Kahlo

Vanaf het begin van haar carrière in de kunst maakten Kahlo’s fysieke uitdagingen deel uit van haar expressie.

Door steeds op zichzelf en haar lijden te focussen, creëerde Frida Kahlo enkele van de meest persoonlijke schilderijen uit de moderne kunstgeschiedenis. En ze gaf de wereld een onverbloemd kijkje in de meest intieme wereld van de vrouw. Dit was ongehoord in haar tijd.

Dankzij deze uitzonderlijke moed is Frida Kahlo vandaag de dag een feministisch icoon.

Maar de schilderijen vertellen niet alleen over lijden en pijn, ze getuigen ook van haar ontembare vechtlust en haar enorme honger naar het leven dat haar zo vaak pijn deed.

In een interview uit 1943 beschreef Diego Rivera zijn vrouw:

‘Frida is uniek in de kunstgeschiedenis, bereid om haar borstkas en hart open te scheuren om de biologische waarheid te bereiken en te verbeelden hoe die voor haar voelt.’

Corpulente kunstenaar had smaak van vrouwen te pakken

Diego Rivera en muurschildering.

Diego Rivera en een deel van een muurschildering uit 1946-1947, waarop Frida Kahlo figureert (Public domain).

©

Diego Rivera

Diego Rivera’s bewondering voor Frida Kahlo weerhield hem er niet van om in 1934 een relatie te beginnen met Frida’s zus Cristina.

‘Als ik van een vrouw hield,’ schreef Rivera, ‘werkte het zo dat hoe meer ik van haar hield, hoe meer pijn ik haar wilde doen. Frida heeft ongetwijfeld het meeste geleden onder deze akelige eigenschap.’

Diego’s affaire met Cristina Kahlo zou het leven van Frida Kahlo veranderen.

De jonge bruid die haar man bewonderde, groeide uit tot een complexere vrouw die niet langer slechts een mooi aanhangsel van haar ‘belangrijke’ man wilde zijn.

Ze wilde onafhankelijk zijn. En naarmate ze zelfstandiger werd, bloeide haar kunst op.

De doorbraak

De twee Frida’s, werk van Frida Kahlo uit 1939.

Kort na haar scheiding van Diego Rivera in 1939 schilderde Frida Kahlo haar misschien wel beroemdste schilderij: De twee Frida’s. Het is een dubbel zelfportret. De ene Frida is gekleed in een kleurrijke Mexicaanse jurk. Dit was de Frida op wie Diego Rivera verliefd was. Vanuit haar blootgelegde hart loopt een ader die haar verbindt met de andere Frida (die een koloniale trouwjurk draagt).

© Archivart/Imageselect

Eind jaren 1930 zorgde een vriend, de surrealistische kunstenaar André Breton, ervoor dat haar werk in de VS en Europa tentoongesteld werd.

Het was geen vriendendienst: Breton wilde oprecht graag de schilderijen van Frida Kahlo onder de aandacht van het publiek brengen.

‘Geen kunst is zo exclusief vrouwelijk als die van haar. Om zo verleidelijk mogelijk te zijn, moet de kunst afwisselend volkomen puur en volkomen verdorven zijn. Als een zijden lint om een bom,’ zei André Breton in 1939.

Frida Kahlo werd aangeduid als surrealist, maar later nam ze afstand van dat etiket. Zoals ze in haar dagboek schreef:

‘Ze dachten dat ik een surrealist was, maar dat was niet zo. Ik heb nooit mijn dromen geschilderd. Ik heb mijn werkelijkheid geschilderd.’

Eind jaren 1930 werd de werkelijkheid van Frida Kahlo – opnieuw – verbrijzeld. Diego Rivera vroeg een scheiding aan omdat hij naar eigen zeggen ‘niet in staat was om aan één vrouw tegelijk gebonden te zijn’.

Frida Kahlo en Diego Rivera kwamen er echter al snel achter dat ze niet zonder elkaar konden.

Hun gedeelde liefde voor Mexicaanse kunst, hekel aan middelmatigheid en vooral hun respect voor elkaars kunst hadden een band geschapen die zelfs een reeks affaires niet kon verbreken.

Het paar trouwde opnieuw op 8 december 1940, maar deze keer stelde Frida Kahlo enkele voorwaarden: zo wilde ze in haar eigen levensonderhoud voorzien met de inkomsten uit de verkoop van haar schilderijen.

In deze tijd kreeg ze de kans om te exposeren in belangrijke steden als New York, Boston en Parijs, en haar werk werd de hemel in geprezen in verschillende kunsttijdschriften.

Frida Kahlo’s relaties

Frida Kahlo met Leon Trotski.

Frida Kahlo was lid van de Mexicaanse communistische partij en een goede vriendin van de Russische revolutionair Leon Trotski, die in 1940 in Mexico-Stad werd vermoord door agenten van Stalin. Er gingen zelfs geruchten dat de twee een affaire hadden, hoewel dit nooit officieel is bevestigd.

© UCLA Film & Television Archive

Een van haar andere voorwaarden aan Diego was dat ze geen seksuele relatie met elkaar mochten hebben.

Dit betekende echter niet dat Frida Kahlo haar liefdesleven opgaf. Tot aan haar dood had ze talloze affaires met zowel mannen als vrouwen – onder wie naar verluidt de zwarte Amerikaanse danseres en zangeres Josephine Baker.

Diego Rivera had geen moeite met de voorwaarden van Frida omdat, zoals hij in zijn autobiografie schreef, ‘ik zo blij was Frida terug te hebben dat ik bereid was met alles in te stemmen’.

In de jaren 1940 exposeerde Frida Kahlo volop in de VS, Europa en Mexico en begon ze breed erkenning te krijgen voor haar kunst.

Haar brutaal eerlijke zelfportretten waren anders dan alle andere in die tijd. Ze zaten vol krachtige symbolen uit de Mexicaanse cultuur en natuur, maar ook uit het socialisme, waar zowel Frida als Diego aanhangers van waren.

De worstelende revolutionair was nog een van de rollen die Frida Kahlo zichzelf toedichtte – samen met de lijdende vrouw, de verlaten echtgenote, de kinderloze vrouw en de verleidelijke minnares.

Gevormd door de Mexicaanse Revolutie

Frida Kahlo en Diego Rivera tijdens een politieke demonstratie.

Frida Kahlo en Diego Rivera waren regelmatig te zien op politieke demonstraties in Mexico, maar ook in de VS, waar ze beiden langere tijd woonden.

© Galerie Bilderwelt/Bridgeman Images

Frida Kahlo werd geboren in 1907, maar veranderde haar geboortejaar in 1910, het jaar van de Mexicaanse Revolutie.

Tijdens de revolutie (1910-1920) probeerden de Mexicanen het nationalisme aan te wakkeren na 34 jaar dictatuur onder Porfirio Díaz, en daarvoor 300 jaar Spaanse koloniale overheersing.

Na de revolutie werden hervormingen doorgevoerd voor boeren en arbeiders, werd de macht van de katholieke kerk ingeperkt en werd de exploitatie van grondstoffen onder staatscontrole geplaatst.

De Mexicanen omarmden de inheemse cultuur en verwierpen ideeën en mode uit Frankrijk en Spanje, die voorheen zeer invloedrijk waren.

Frida Kahlo was een fervent patriot en een vurig socialiste. Zelfs toen ze aan het ziekbed gekluisterd was, sprak ze haar steun uit voor de ideeën van het socialisme en het Mexicaanse nationalisme.

Haar laatste publieke optreden was een demonstratie tegen het afzetten van de democratisch gekozen president van Guatemala door de VS.

Frida Kahlo, de dood nabij, liep vier uur mee en scandeerde ‘Gringos asesinos, fuera!’ – Amerikaanse moordenaars, rot op!

Pijnlijke korsetten waren vloek voor Kahlo

Rolstoel in Frida Kahlo’s atelier.

In haar latere jaren zat Frida Kahlo vaak in een rolstoel, ook voor een doek in haar atelier.

© Shutterstock

Terwijl Frida Kahlo roem oogstte als kunstenares, ging het bergafwaarts met haar gezondheid.

Kahlo liet in totaal 28 korsetten maken – één met stalen baleinen, drie van leer en de overige van gips. Die veroorzaakten enorm veel ongemak. Als ze ze droeg, kon ze niet rechtop zitten of achterover leunen.

In 1944 werd de pijn in haar voet en wervelkolom erger, en een botchirurg schreef volledige rust en een korset met stalen baleinen voor. Een tijdlang verlichtte dat haar pijn. Maar als ze het korset niet droeg, had ze het gevoel dat ze niet kon zitten of lopen. Ze had geen eetlust en verloor 6 kilo in zes maanden.

Tijdens haar laatste grote operatie in 1953 liet Kahlo haar rechterbeen boven de knie amputeren. Omdat ze na de operatie veel last had van de medicatie, schilderde ze maar sporadisch en met grove penseelstreken.

Voor de buitenwereld leek het goed te gaan tussen haar en Diego Rivera ondanks de slopende ziekte en zijn affaires, maar achter de schermen voelde Frida Kahlo zich ellendig.

‘Als ik alleen was met Frida, vertelde ze me hoe ongelukkig ze was met Diego. Ze heeft nooit geleerd om zijn uitspattingen te verdragen. Ze werd elke keer gekwetst en leed tot de dag dat ze stierf,’ zei haar vriendin Ella Wolfe.

Frida Kahlo maakte kunst van haar handicap

Frida Kahlo leefde niet zoals anderen. Ze behoorde tot de revolutionaire avant-garde van het interbellum, wat tot uiting kwam in van alles, van haar woning tot haar beenprothese.

Diego Rivera’s functionalistische huis.
© Brian Overcast

Cactushaag en gewapend beton

Toen Frida en Diego trouwden, trok ze in het functionalistische huis van Diego Rivera. Het ultramoderne complex van staal en beton uit 1932 huisvestte Diego’s atelier en was via een brug op de tweede verdieping verbonden met Frida’s kobaltblauwe gedeelte. Om het terrein stond een haag van Mexicaanse cactussen. Ze woonden echter maar kort samen in het avant-gardistische gebouw, dat uniek was in Mexico-Stad. Frida keerde terug naar haar kobaltblauwe ouderlijk huis en woonde daar tot haar dood.

Een van Frida Kahlo’s gipskorsetten met hamer en sikkel.
© Shutterstock

Communistische korsetten

Frida Kahlo leefde met korsetten van staal, leer en gips. Ze moesten haar rug ontlasten en de pijn verzachten. De korsetten komen in veel schilderijen terug, en ze beschilderde ook haar gipsen korsetten. Communistische symbolen als de hamer en sikkel behoorden tot het standaardrepertoire van de revolutionaire kunstenares. Het gat in de buik verwijst waarschijnlijk naar Kahlo’s verdriet over haar kinderloosheid.

Frida Kahlo’s beenprothese.
© Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix

Ergonomische kunst

Frida Kahlo had veel last van haar benen en voeten. Eerst leidde haar open rug tot misvorming van haar voeten, daarna verkortte polio haar rechterbeen. Het leed nam toe na het busongeluk in 1925. Een jaar voor haar dood ontwikkelde haar been gangreen en moest het worden geamputeerd. Frida Kahlo maakte van de nood een deugd door de prothese te stylen als een rode laars met een drakenmotief.

Diego Rivera postuum overtroffen

In haar dagboek beschreef Frida Kahlo wat de amputatie van haar been de laatste maanden met haar deed:

‘Het heeft me eindeloos leed berokkend en soms verloor ik bijna mijn verstand. Ik wil nog steeds het liefst zelfmoord plegen, meer dan wat dan ook. Alleen Diego weerhoudt me ervan, want in mijn ijdelheid denk ik dat hij me zal missen.’

Op 13 juli 1954 overleed Frida Kahlo op 47-jarige leeftijd in haar bed. De officiële doodsoorzaak was longontsteking, maar er is wel gesuggereerd dat ze zelfmoord pleegde.

Het laatste wat ze in haar dagboek schreef waren de woorden: ‘Ik hoop dat het einde aangenaam zal zijn – en ik hoop dat ik nooit meer terugkom.’

Maar dankzij haar kunst werd ze onsterfelijk: haar schilderijen zijn nog steeds te bewonderen in musea over de hele wereld. En hoewel haar man zijn jonge echtgenote overleefde, kreeg Frida toch het laatste woord.

In 2019 werd haar schilderij Diego en ik uit 1949 op een veiling verkocht voor 35 miljoen dollar. Hiermee was het zelfportret in één hamerslag het duurste Latijns-Amerikaanse kunstwerk uit de geschiedenis – heel wat meer dan Diego Rivera’s Los Rivales uit 1931, dat voor ‘slechts’ 10 miljoen dollar werd verkocht.