Pictorial Press Ltd/Imageselect

Film over Gucci is de duurste soap ooit

‘House of Gucci’ vertelt het verhaal van de spectaculaire huurmoord op modeontwerper Maurizio Gucci, maar door de overdreven drama en vreselijke accenten is de film niet serieus te nemen.

Op 27 maart 1995 loopt Maurizio Gucci de trap op van zijn kantoor in Milaan. Hij is een van de meest vooraanstaande leden van het familiebedrijf en modehuis Gucci, maar als hij de derde trede opstapt, wordt hij driemaal in zijn rug geschoten. Terwijl de 46-jarige modemagnaat in elkaar zakt, raakt een laatste schot hem in zijn hoofd.

Heel Italië is geschokt door de moord en al snel wordt bekend dat het om een huurmoord gaat. Alleen Maurizio Gucci’s ex-vrouw, Patrizia Reggiani, haalt opgelucht adem.

‘Ik was oprecht blij, want al mijn problemen waren opgelost’, zegt Reggiani jaren later.

Video: De trailer van ‘House of Gucci’.

Video

Maar al snel ontstaan er andere problemen voor de ex-vrouw, want zij is degene die 415.000 dollar heeft betaald om Maurizio Gucci uit de weg te ruimen. Ze wordt in 1998 aangehouden en gaat voor 18 jaar de cel in. Na haar vrijlating vraagt een journalist haar waarom ze haar ex-man niet zelf doodschoot. Ze antwoordt koeltjes: ‘Mijn zicht is niet zo goed’.

In de nieuwe kaskraker ‘House of Gucci’, te zien op Amazon Prime, onderzoekt regisseur Ridley Scott wat er aan de sensationele moord in de rijke en akelig disfunctionele familie voorafging.

Ontwerper werd dommer gemaakt dan hij was

© Entertainment Pictures/Imageselect

Film: Paolo Gucci is een talentloze loser

Paolo Gucci is de zoon van Gucci-baas Aldo Gucci, maar het zwarte schaap van de familie. Zijn dwaze gedrag wordt alleen overtroffen door zijn talentloze modecollecties, bespot door de rest van de familie.

© Terry Fincher/Getty Images

Feit: Gucci’s zwarte schaap was succesvol

Paolo Gucci was een outsider in de modefamilie en werd in 1980 het bedrijf uit gezet. Maar zijn sportcollectie, in de film een lachertje, was eigenlijk een groot succes. Hij ontwierp ook het iconische logo van Gucci.

Guccifamilie boos over verfilming

In 1970 ontmoet Patrizia de jonge Maurizio Gucci tijdens een feest in Milaan. De knappe golddigger zet haar zinnen op een lid van de rijke modefamilie, en razendsnel klimt ze omhoog in de rangen van de samenleving.

Van daaruit ontvouwt de film zich als een Italiaanse soap met alles wat je maar kunt bedenken: machtsspellen, gierigheid, seks, verraad en moord. Het lijkt te sappig om waar te zijn, maar de film vertelt gek genoeg lang niet het hele verhaal over de ondergang van Gucci – zelfs al zitten er wat artistieke vrijheden in de film en zijn er meerdere familieleden buiten beschouwing gelaten.

Waarzegster zorgt voor huurmoordenaars

© SF Studio/Metro-Goldwyn-Mayer/Ritzau Scanpix

Film: Waarzegster onthult bedrog van Gucci-erfgenaam

Patrizia zoekt heil bij een tv-waarzegster met de naam Pina. Pina zegt Maurizio in een bed met een andere vrouw te zien. Dit blijkt het startschot voor Patrizia’s moordlust.

© Independent Photo Agency Srl/Imageselect

Feit: Waarzegster krijgt geen visioen van bedrog

De waarzegster Pina krijgt nooit een visioen van het bedrog van Maurizio Gucci. In de film is wel te zien dat Patrizia via de waarzegster zorgt voor de huurmoordenaar om haar man te vermoorden.

De Guccifamilie voelde er niet veel voor om de vuile designerwas buiten te hangen, en toen ‘House of Gucci’ in première ging, namen familieleden expliciet afstand van de film. Ze beschuldigden onder meer de regisseur ervan dat hij ‘de identiteit van de familie had gestolen om geld te verdienen’ en schreven in een open brief het volgende:

‘De erfgenamen verdienen het niet gestoord te worden door een in scène gezet schandaal dat niet waar is en dat niet rechtvaardig is tegenover de hoofdpersonen’.

In de brief staan echter niet veel voorbeelden van onwaarheden in de film – behalve dat de Guccifamilie vindt dat de film hen te kritisch afschildert en Patrizia Reggiani in een slachtofferrol plaatst. Maar in feite komt geen enkel hoofdpersonage erg sympathiek over, en over het algemeen houdt de regisseur zich aan de feiten.

Het kan shockerend overkomen dat Maurizio Gucci zijn vrouw verlaat door op zakenreis te gaan en nooit meer terug te komen, of dat hij de handtekening op het testament van zijn vader vervalst, maar beide voorvallen zijn echt gebeurd.

Plaats delict is gewijzigd

© House of Gucci/HBO

Film: Maurizio Gucci wordt vermoord in Rome

In de climax van de film fietst Maurizio Gucci vrolijk door Rome. Op de trap van zijn kantoor wordt hij vier keer beschoten door de huurmoordenaar die zijn ex-vrouw Patrizia heeft ingehuurd.

© Ciao/Backgrid/Ritzau Scanpix

Feit: Modemagnaat wordt neergeschoten in Milaan

Maurizio Gucci werd niet vermoord in Rome, maar bij zijn kantoor in Milaan. Hij werd inderdaad vier keer beschoten, maar het laatste schot raakte hem niet in zijn buik, zoals in de film, maar in zijn slaap.

‘House of Gucci’ is een melodrama pur sang. Vooral het karakter van Jared Leto als Paolo Gucci wordt zo sterk neergezet dat hij meer doet denken aan een cartoonkarakter dan een echt mens van vlees en bloed.

De kostuums in de film zijn prachtig en passen goed in de tijd, maar de toeschouwer krijgt amper te zien wat er onder de glitterfaçade zit. Het helpt ook niet dat er voornamelijk Amerikaanse acteurs zijn ingehuurd, en dat ze zich allemaal verschillende Italiaanse accenten hebben aangemeten. Lady Gaga klinkt als Patrizia Reggiani soms meer als een Russische toerist.

Video: Luister hoe Patrizia Reggiani in het echt klinkt.

Video

De stijl houdt de film tegen

Met een budget van 75 miljoen dollar is ‘House of Gucci’ de duurste soap ter wereld. Het enorme budget voor de kostuums en locaties is duidelijk terug te zien op het scherm en het verhaal over de Guccifamilie dat eindigt met een spectaculaire moord is razend interessant.

Maar ondanks het redelijk waarheidsgetrouwe plot zorgt de karikatuurachtige stijl er helaas voor dat de kijker nooit vergeet dat het een gedramatiseerde weergave betreft.