Shutterstock & Creative Commons

Expert: Rolling Stones maakten betere muziek met drugs

Gitarist Keith Richards zei dat hij de beste ideeën kreeg als hij high was. Wij spraken met Stones-deskundige Bård Ose over het drugsgebruik van de band.

De Noorse muziekjournalist Bård Ose werkt aan zijn tweede boek over The Rolling Stones. Volgens hem was het onstuimige leven met veel drugs dat de rockband leidde van grote invloed op de muziek.

HISTORIA: Leidden de schandalen en het wilde leven af van de muziek, of droegen ze bij aan het succes van de Stones?

Bård Ose: ‘Allebei. Maar het staat buiten kijf dat het de band ook beroemd en berucht maakte buiten de eigen kring van fans. De Stones werden onderdeel van een sociale laag die voorbehouden was aan artiesten en politici, en dat inspireerde de muziek. Brian Jones breidde zijn muzikale universum uit met exotische instrumenten en het songwriterduo Jagger-Richards produceerde meer sociaal en politiek betrokken teksten.’

Bård Ose is in Noorwegen een bekende rockjournalist en schreef boeken over The Rolling Stones en The Beatles en een rockencyclopedie.

© Aashild Aga

HISTORIA: Hoe beïnvloedden drugs in de jaren 1960 de creativiteit van de band?

Bård Ose: ‘Het staat helaas vast dat het gebruik van verdovende middelen een positieve invloed had op de muziek, vooral in de jaren tussen 1965 en 1975. Helaas, want in deze tijd overschaduwde het drugsgebruik regelmatig de muziek. Ik heb Keith Richards geïnterviewd in 2010, en hij vertelde dat hij niet zo goed snapte waar al die goede ideeën vandaan kwamen in de tijd dat hij voortdurend high was. Maar hij benadrukte dat de muziek altijd voorop stond en dat die hem op de been hield.’

HISTORIA: Maakte het bad boy-imago van de groep het lastig om afstand te nemen van het drugswereldje?

Bård Ose: ‘Voor Brian Jones was het het moeilijkst om zich los te maken van dat imago, en hij kwam ook uit een wat betere familie. Keith Richards kon het allemaal niets schelen, want hij was al vanaf zijn geboorte een rebel. Mick Jagger was vanaf het begin veel professioneler en was degene die zich wist te richten op zijn carrière, zijn imago en de muziek. Hij liet de drugs zijn leven nooit overnemen, maar slaagde erin een balans te vinden tussen het gewone leven en het rebelse.