Dracula en Frankenstein in zelfde nacht geboren

Een vulkaanuitbarsting, een noodweer en een schrijfwedstrijd tussen de bekendste dichters van Groot-Brittannië - Byron, Shelley en twee van hun vrienden - leidden in 1816 tot een literaire sensatie.

biting Dracula

Dracula, de gevreesde bloedzuigende edelman, werd bijna 200 jaar geleden in Zwitserland bedacht in de Villa Diodati, die nog steeds bestaat.

In april 1815 vond de zwaarste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. De vulkaan Tambora op het eiland Soembawa in Nederlands-Indië explodeerde, en 80.000 mensen kwamen om. Een aswolk van 40 kilometer hoog met 200 miljoen ton zwaveldioxide schoot de atmosfeer in en hield de zonnestralen tegen. Dit beïnvloedde het weer op de hele wereld, en 1816 werd het jaar zonder zomer.

Toevallig waren de twee dichters Byron en Shelley en twee van hun vrienden die zomer op vakantie bij het Meer van Genève. Maar omdat het weer zo slecht was, doodden de Britten de tijd met het schrijven van horrorverhalen. Twee personages zagen toen het daglicht: Dracula en het monster van Frankenstein. Twee monsters die later onsterfelijke horrorklassiekers zouden worden.

Dracula werd vele malen herdrukt en stond aan de basis van een geheel nieuw genre: de vampierroman. Frankenstein werd eerst koeltjes onthaald, maar later erkend als een meesterwerk.