Charles Dickens wilde zijn vrouw in een gesticht stoppen

Charles Dickens belichtte in zijn wereldberoemde boeken de armoede en het onrecht van de 19e eeuw. Maar uit recent gevonden brieven blijkt dat hij tegenover zijn vrouw heel anders was dan de aardige, goedgelovige hoofdpersonen in veel van zijn boeken.

Charles Dickens is vooral bekend om zijn kinder- en jeugdboeken, zoals A Christmas Carol en Oliver Twist.

© National Library of Wales

Uit een brief die meer dan honderd jaar vergeten was, blijkt dat de Britse schrijver Charles Dickens zijn vrouw wilde laten opnemen. Het plan viel echter in duigen toen artsen geen tekenen van een geestesziekte bij haar konden ontdekken.

Nekharen gaan overeind staan

In totaal lagen er 98 brieven van de journalist Edward Dutton Cook, Catherines buurman na haar scheiding van Dickens, in het archief van de Harvard University. Ze zijn gevonden door hoogleraar literatuur John Bowen en waren nog niet eerder geanalyseerd.

‘Op een bepaald moment gingen mijn nekharen overeind staan,’ vertelt de hoogleraar over zijn reactie op de vondst.

Dickens verweet zijn vrouw dat ze zwanger werd

De brief stamt uit 1879, 21 jaar na Dickens scheiding, en refereert aan een gesprek tussen Cook en Catherine. Daarin vertelde ze over de laatste, nare jaren van haar huwelijk met Dickens, toen hij een affaire kreeg met een jonge actrice. Cook schreef vervolgens aan een kennis:

‘Hij probeerde haar zelfs in een gesticht te stoppen. Arme vrouw! Maar hoe weinig er voor de wet ook voor nodig is om te bewijzen dat iemand geestesziek is, hij kreeg het toch niet voor elkaar.’

Het was al langer bekend dat Dickens Catherine in de laatste jaren van hun huwelijk slecht heeft behandeld. Zo verweet hij haar de geboorte van hun 10 kinderen, waardoor hij financieel bijna te gronde was gegaan. De gevonden brief laat echter wel akelig goed zien hoe ver de schrijver wilde gaan om van zijn vrouw af te komen.