Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 waanzinnige profetieën van Nostradamus

In een tijd waarin Europeanen astrologie als een wetenschap beschouwden, gooide de arts Nostradamus hoge ogen met zijn profetieën. Die zijn zowel geïnterpreteerd als voorspellingen van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis als afgedaan als hersenspinsels.

©360production

Meer dan vier eeuwen na zijn dood roept Nostradamus nog steeds verwondering op. De Fransman heeft van alles voorspeld, van de dood van zijn koning tot de invasie van Hitler in Polen en de aanval op het World Trade Center.

Sinds Nostradamus’ dood in 1567 wordt zijn werk De profetieën te pas en te onpas aangehaald in tijden van crisissen en rampen, en vooral deze vijf profetieën baren opzien:

1. De brand van Londen

1666

Het bloed van de rechtvaardige wordt Londen noodlottig / Verbrand door bliksemschichten / De oude dame zal van haar hoge plaats vallen (II-51). Toen de St. Paul’s Cathedral (de oude dame) afbrandde, werd gezegd dat Nostradamus dat had voorspeld.

2. Louis Pasteur ontdekt microben

1886

Wat verloren was wordt gevonden na lang verborgen te zijn geweest / Pastoor zal als halfgod geëerd worden (I-25). In het Frans staat er ‘Pasteur’. Louis Pasteur ontdekte eind 19e eeuw dat veel ziekten door microben worden veroorzaakt.

3. Hitler valt Polen binnen

1939

De vrijheid zal niet herkregen worden / (...) Wanneer de zaak van de brug gesloten is / Door Hister, wordt de republiek door Venetië vertoornd (V-29). Hister was een naam voor de rivier de Donau.

Nostradamus zag de despoot Adolf Hitler niet aankomen – zijn voorspelling gaat over de rivier de Donau.

© Getty Images

4. Het einde van de wereld

1999

De eindtijd is wel gelezen in dit vers met jaartal: In het jaar 1999 en zeven maanden / Zal uit de hemel een grote koning der ver-schrikking komen / Om de grote koning van Angolmois uit de dood op te wekken / Ervoor en erna zal Mars in geluk regeren (X-72).

5. De aanslagen van 11 september

2001

Op 45 graden zal de hemel verbranden / Het vuur nadert de grote, nieuwe stad / Op hetzelfde moment laait een grote, machtige vlam op / Als men de Noormannen op de proef probeert te stellen (VI-97). New York ligt niet ver van 45 graden noorderbreedte.

Nostradamus’ voorspelling is al op veel manieren uitgelegd. In 1995 wed gedacht aan de komeet Hale-Bopp, in 1996 aan een mysterieus vliegtuigongeluk bij New York, en na 11 september 2001 aan de terroristische aanvallen op het World Trade Center.

© Getty Images

Crisissen tot aan 3797

Als we de sombere profetieën mogen geloven, heeft de mens nog heel wat crisissen te gaan, want Nostradamus heeft in cryptische bewoordingen rampen voorspeld tot het jaar 3797.

Nostradamus zelf leidde een tumultueus leven. Hij werd geboren in het Europa van de pest, studeerde voor arts en beëindigde zijn carrière als hofastroloog in Frankrijk.

Lees ook:

Culturele persoonlijkheden

Franse supervrouw overtrof iedereen

10 minuten
Geneeskunde

4 ontdekkingen maakten de weg vrij voor moderne chirurgie

18 minuten
Culturele persoonlijkheden

Britse durfal begon een circus

19 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg