Shutterstock
Mummies in het British Museum

British Museum vindt het woord ‘mummie’ aanstootgevend

Het hypercorrecte woordgebruik heeft nu het British Museum bereikt. De term ‘mummie’ wordt daar beschouwd als een belediging voor de oude Egyptenaren.

Het British Museum in Londen gebruikt het woord ‘mummie’ niet meer in de omschrijving van de circa 140 mummies die het rijk is – de grootste collectie mummies ter wereld buiten Caïro.

Het woord is ‘beledigend voor oude Egyptenaren’ en ontmenselijkt dode mensen, zegt een woordvoerder van het museum.

Daarom gebruikt het museum nu de termen ‘gemummificeerde mensen’ en ‘gemummificeerde resten’.

Andere musea gingen vóór

Het British Museum is niet het eerste museum in het VK dat afstapt van het gebruik van de oude term. In 2021 besloot The Great North Museum in Newcastle het woord mummie niet meer te gebruiken voor Irtyru, een gemummificeerde vrouw uit circa 600 v.Chr.

Mummies in het British Museum

Het British Museum heeft meer dan 140 mummies in de collectie, naast vele andere voorwerpen uit het oude Egypte.

© Shutterstock

Volgens conservator Jo Anderson is die wijziging ingegeven doordat het woord mummie associaties oproept met ‘gruwelijke monsters, dankzij allerlei b-films’. Het woord ondermijnde zo de menselijkheid van de mummie, zei Anderson in 2021.

Het British Museum heeft het woord niet helemaal verboden, maar zal het vooral niet gebruiken in nieuwe tentoonstellingen.

Het museum meldt ook dat het woord ‘mummie’ nog steeds wordt gebruikt in het museum en op de website.

Woord komt uit het Arabisch

Het woord mummie komt van het Arabische woord mumiya, wat ‘was’ betekent, of beter gezegd ‘bitumen’, het zwartbruine residu van ruwe olie dat de oude Egyptenaren gebruikten voor het mummificatieproces. Het woord werd in de 17e eeuw verbasterd tot ‘mummie.’

De oorsprong van het woord is een andere reden waarom meer musea er nu vanaf stappen. Het roept ongewenste herinneringen op aan het koloniale verleden van Groot-Brittannië, zegt een woordvoerder van het British Museum tegen de krant Daily Mail.

Paul Dominique Philippoteaux schilderij Egypte

Groot-Brittannië heeft van 1882-1956, toen de Britten de facto controle hadden over Egypte, talloze mummies opgegraven, bestudeerd en geëxporteerd.

© Paul Dominique Philippoteaux

Dat het merendeel van de duizenden voorwerpen in het British Museum geroofd zijn van hun plaats van herkomst toen Groot-Brittannië een koloniaal rijk was, wordt door het museum echter niet direct als problematisch beschouwd.

Ondanks talloze eisen en verzoeken van regeringen, archeologen en onderzoekers uit de hele wereld heeft het British Museum tot nu toe vrijwel alle verzoeken om voorwerpen terug te geven afgewezen. In 2022 ondertekenden 2500 archeologen bijvoorbeeld een verzoek om de Steen van Rosetta terug te geven aan Egypte, wat het museum compleet negeerde.