Het Tupinambávolk in Brazilië zit al heel lang zonder de unieke ceremoniële Tupinambámantel – gemaakt van de rode veren van de ibis.
Wereldwijd zijn er 11 van deze mantels, en vijf daarvan bevinden zich in het Nationaal Museum van Denemarken. Maar nu zijn dat er nog maar vier.
In 2018 ging het grootste deel van de collectie van het Nationaal Museum van Brazilië in vlammen op tijdens een grote brand. Nu helpen allerlei landen het vernieuwde museum met het heropbouwen van een collectie.
Het Nationaal Museum van Denemarken kondigde in een persbericht aan een van de best bewaarde mantels terug te geven aan Brazilië. De mantel zal deel uitmaken van een tentoonstelling over de inheemse bevolking.
De mantel is al meer dan 300 jaar in het bezit van Denemarken.
Belangrijkste donatie voor nieuw museum
‘De verenmantel had een prominente plaats in onze tentoonstelling, maar is van veel grotere betekenis voor de Braziliaanse bevolking,’ vertelt Christian Sune Pedersen, hoofd onderzoek van het Nationaal Museum van Denemarken.
‘Door de mantel toegankelijk te maken in Brazilië, kan hij ten goede komen aan het inheemse volk dat er historische en culturele banden mee heeft.’
Brazilië is het Deense museum zeer erkentelijk vanwege de bijdrage.
‘De donatie van dit uiterst belangrijke Braziliaanse culturele artefact, dat zoveel betekenis heeft voor zoveel mensen, is tot nu toe de belangrijkste bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling in het voornaamste museum van Brazilië,’ zegt Alexander Kellner, directeur van Museu Nacional/UFRJ.

‘Voor ons betekent de donatie van de Tupinambámantel de terugkeer van een voorouder,’ zegt Tupinambáhoofd Babau.