Alessandro Serrano/SIPA/Ritzau Scanpix
Italië overstroming

Vriesbedrijf redt kostbare boeken na overstroming

Middeleeuwse boeken kwamen onder tonnen water en modder terecht na overstromingen in Noord-Italië. Maar nu worden de oude manuscripten gered door een supervriezer.

In de lente van 2023 werden grote delen van Noord-Italië getroffen door zware overstromingen.

Vooral in de regio Emilia-Romagna regende het onophoudelijk. Veel gebouwen werden overspoeld door water en modder, waaronder vele bibliotheken en archieven met historische boeken en documenten die teruggaan tot de 16e eeuw.

Deze werken hadden verloren kunnen gaan, maar een bedrijf met een enorme vriezer schiet te hulp.

Duizenden oude boeken en documenten zijn in plastic zakken naar de plaats Cesena gestuurd, waar het bedrijf Orogel ze snel kan koelen tot -25 °C.

Als de boeken bevroren zijn, wordt overtollig water verwijderd. Het invriezen stopt ook het chemische proces waarbij het water het papier vernietigt.

Dit geeft experts de gelegenheid voor het tijdrovende proces van drogen, ontdooien en restaureren van de boeken. Als het invriezen snel genoeg gaat, blijven de boeken vrijwel onbeschadigd, zelfs als ze doorweekt zijn geweest.

VIDEO: Het historische Faenza wordt getroffen door overstromingen

Video

Vriezer voor groente en fruit

‘Normaal gesproken gebruiken we het proces om groente en fruit binnen drie uur na de oogst te laten rijpen, maar ik had nooit verwacht dat deze snelle methode ons cultureel erfgoed zou kunnen redden,’ zegt Bruno Piraccini, directeur van Orogel.

‘Ik kreeg het verrassende verzoek van de bibliotheek in Forli, en we maakten maar al te graag ruimte vrij voor de boeken in ons magazijn.’

Nu zijn duizenden vrijwilligers bezig om boeken en documenten naar het magazijn in Cesena te brengen, dat zijn vriezer gratis ter beschikking heeft gesteld.