Nu kan iedereen bladeren in Leonardo da Vinci’s aantekeningen

Nu kan iedereen een uniek kijkje in Leonardo da Vinci’s hersenkronkels en briljante uitvindingen krijgen. Twee handgeschreven notitieboeken van het wereldberoemde multitalent zijn onlangs gedigitaliseerd.

Codex Forster I is nu toegankelijk op de homepage: vam.ac.uk.

© Shutterstock & Wikipedia

Nu kan iedereen toegang krijgen tot de schetsen, uitvindingen en wiskundige berekeningen van het wereldberoemde multitalent uit de renaissance: Leonardo da Vinci.

Het Londense Victoria and Albert Museum heeft twee van de ruim 500 jaar oude notitieboeken van de kunstenaar gedigitaliseerd. Die zijn nu toegankelijk op de [website van het museum].(https://www.vam.ac.uk/articles/explore-leonardo-da-vinci-codex-forster-i# {"target":"_blank","rel":"follow"})

Schetsen van perpetuum mobile

Leonardo vertrouwde zijn ideeën meestal toe aan losse paperassen, maar na zijn dood in 1519 werden die bijeengebracht in twee in leer gebonden boeken, die samen weer één boek gingen vormen: Codex Forster I. Deze uitgave is nu online gezet.

De boeken bevatten 54 pagina’s van Leonardo’s aantekeningen uit de jaren 1487-1490, toen hij in Milaan woonde, plus het jaar 1505, toen hij in Florence verbleef.

De handgeschreven pagina’s bevatten onder meer beschrijvingen en modellen van een machine die water naar boven kon laten stromen, en Leonardo’s schetsen en overpeinzingen omtrent het maken van een perpetuum mobile.

Dit was een project waar hij een tijdje aan werkte, maar dat hij uiteindelijk moest opgeven.

Meer boeken komen online

De komende maanden wil het museum nog eens twee boeken met aantekeningen van de kunstenaar digitaliseren. In mei 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed, en het museum hoopt al zijn aantekeningen tegen die tijd online te hebben gezet.

Leonardo was in veel opzichten zijn tijd ver vooruit. Zijn overige aantekeningenboeken bevatten bijvoorbeeld voorstellingen van vliegmachines, tanks en fietsen.