Hobbits waren Engelsen
Hobbits leken op Engelsen en Gandalf was een adviseur van Karel de Grote. De schrijver J.R.R. Tolkien haalde veel inspiratie uit de wereldgeschiedenis. Hier kun je lezen over de inspiratiebronnen van Tolkien.

"Ik denk dat het een mengelmoes is van literatuur, taal en het leven," zei J.R.R. Tolkien toen hem gevraagd werd waar hij de ideeën voor zijn verhalen vandaan haalde. Dat is ten dele waar; zijn sagen zijn inderdaad gebaseerd op persoonlijke ervaringen en mythologie, maar ook op de wereldgeschiedenis.
Op de volgende pagina's kun je lezen wat Tolkien zoal inspireerde tot zaken als de Gouw, dwergen, de taal van de Elfen en de Hobbits.
De Hobbits waren Tolkiens landgenoten
Inspiratie: Engeland
Op een middag in 1930 keek Tolkien tentamens na aan de universiteit van Oxford, waar hij werkte als hoogleraar Engelse taal. Hij had zijn gedachten er niet helemaal bij, en krabbelde op een papiertje: ‘In een gat in de grond woonde een Hobbit.’ Hij had geen idee waar het woord Hobbit ineens vandaan kwam.
"Woorden roepen altijd verhalen op in mijn hoofd. Ik vond dus dat ik uit moest zoeken wat een Hobbit was," zei Tolkien, die al had besloten dat ‘de Hobbits vanzelfsprekend een menselijke soort zijn’.
Sterker nog: de kleine, gezellige wezentjes leken erg op een specifiek soort mensen: de Engelsen. Want "dit is tenslotte een Engels boek, geschreven door een Engelsman", stelde Tolkien vast. Hij voegde eraan toe dat ook de thuisstreek van de Hobbits, de Gouw, "op het landelijke Engeland gestoeld is, en nergens anders op".
De Hobbits dronken thee, rookten een pijpje en hadden keurige tuintjes. De Gouw was een sterk geïdealiseerde versie van Engeland volgens de burgerlijke waarden onder koning George V.
Met name het idyllische dorpje Sarehole in West-Engeland, waar Tolkien een groot deel van zijn jeugd doorbracht, was een belangrijke inspiratiebron voor de Gouw. Zo had een tante van Tolkien er een boerderij, die Bag End werd genoemd. Deze naam gebruikte Tolkien voor het huis van de Hobbit Bilbo Balings.