Bestond Von Münchhausen echt?

Heeft de fantast baron Von Münchhausen echt bestaan?

Een van de bekendste Von Münchhausen-verhalen is zijn vlucht op een kanonskogel tijdens de Russisch-Turkse Oorlogen in de 18e eeuw.

De roman- en filmfiguur is gebaseerd op Karl Friedrich Hieronymus Baron von Münchhausen. Deze Duitse edelman stond tijdens zijn leven al bekend om zijn sterke verhalen over zijn verrichtingen in verre landen.

In de jaren 1730, toen hij een jaar of 18 was, ging hij in Russische dienst. Hij nam deel aan diverse oorlogen tegen de Krim-Tataren en hun Ottomaanse overheersers aan de Zwarte Zee. In 1750 keerde hij terug naar zijn geboortestad Bodenwerder in Noord-Duitsland, waar hij zijn buren vermaakte met smakelijke verhalen over de Turkse oorlogen.

In 1781 werd het eerste boek met de verhalen van de baron uitgegeven. Dit was het begin van een hele serie, en de schrijvers deden vooral bij elkaar inspiratie op. De baron zelf moest tot zijn dood in 1791 weinig hebben van de boeken, die hem neerzetten als een beroepsleugenaar.

Het is niet bekend hoeveel van de verhalen echt uit de mond van Von Münchhausen zelf zijn opgetekend. Enkele zijn op volksverhalen gebaseerd die al ruim voor de geboorte van de baron de ronde deden. Desalniettemin worden ze elk jaar tijdens het Münchhausenfestival in Bodenwerder met veel enthousiasme verteld.