100 jaar oud boek leert Japanse vrouwen om mannen te lijf te gaan

Een Japans boekje uit 1914 moedigt vrouwen aan de strijd aan te gaan met gewelddadige mannen. Het bevat geavanceerde gevechtstechnieken en een overzicht van de zwakste plekken van het mannenlichaam.

Het boek leert vrouwen onder andere hoe ze belagers kunnen verstikken met hun benen.

© Kiyohara Ryusa/Public Domain

Werp je belager op de grond, breek zijn arm en verstik hem langzaam met je benen als hij je probeert te verkrachten.

Zo luiden de adviezen in het Japanse boekje Zelfverdediging voor vrouwen uit 1914, dat onlangs is vertaald in het Engels.

Het boek is geschreven door Nobatake Yaeko, onder het pseudoniem Nohata Showa. Zij wilde Japanse vrouwen gevechtstechnieken leren, zodat ‘zelfs een lief meisje het kan winnen van een grote kerel’.

Een golf van geweld

De auteur beschrijft volgens LiveScience hoe Japan begin 20e eeuw werd getroffen door een golf van geweld:

‘Mijn dierbare zusters, mijn dierbare dochters, is het niet bedroevend hoe de burgers van dit land zich gedragen?’

Een groep Japanse vrouwen richtte daarom de Women’s Self-Defence League op, vermoedelijk geïnspireerd op de Engelse suffragettes, die de Japanse vrouwen moest helpen om zichzelf te verdedigen.

Om de vrouwen te stimuleren de verdedigingstechnieken te gebruiken, reikte de groep ook beloningen uit aan lezeressen die zich met succes tegen een aanval hadden verweerd.

Zwakke plekken van de man

De verdedigingstechnieken zijn afkomstig van de vechtsport jiujitsu, en daarmee is Zelfverdediging voor vrouwen waarschijnlijk het eerste boek in de geschiedenis waarin een vrouw andere vrouwen aanmoedigt om zich te verdedigen met behulp van jiujitsu.

Het boek bevat ook gedetailleerde beschrijvingen van de ‘zwakke plekken’ van het mannenlichaam, de zogeheten kyusho.

De zwakke plekken van de man – kyusho – zijn nauwkeurig aangegeven.

© Kiyohara Ryusa/Public Domain

‘Kyoshu zijn punten op het lichaam die schade kunnen veroorzaken als ze hard worden geraakt [...] zodat iemand het bewustzijn verliest of zelfs stopt met ademhalen,’ aldus het boek.