Cícero Moraes
3D-model van steentijdvrouw met donker haar

Zo zag ze er wellicht uit: Archeologen reconstrueren gezicht van 45.000 jaar oude vrouw

Je kunt nu zelf zien hoe de oudste moderne mens waar een DNA-analyse van is gemaakt, er waarschijnlijk uitzag.

Zlatý kůň – het gouden paard. Zo noemden Tsjechische wetenschappers het circa 45.000 jaar oude skelet van een vrouw dat ze in 1950 vonden in een grot diep in de gelijknamige heuvel.

Hoewel ze bij lange na niet de oudst bekende Homo sapiens is, heeft Zlatý kůň wel een record op zak: ze is de oudste persoon aan wie genoeg DNA kon worden onttrokken om te analyseren.

Tot nu toe hadden experts geen idee hoe de vrouw, die leefde in wat nu Tsjechië is, eruitzag.

Maar onlangs reconstrueerde de Braziliaanse 3D-kunstenaar Cícero Moraes de gelaatstrekken van de vrouw op basis van de afmetingen van de schedel en de gegevens van de DNA-analyses.

Moraes presenteerde het resultaat in een online artikel, waarin je in detail kunt zien hoe hij te werk ging om de vrouw een gezicht te geven.

Gemengd met Neanderthalers

Het is al langer bekend dat de vroegste moderne mensen zich mengden met Neanderthalers. Uit het DNA van Zlatý kůň blijkt dan ook dat 3 procent van haar genoom afkomstig is van Neanderthalers.

Dit heeft ook haar uiterlijk beïnvloed, legt Moraes uit:

‘We zien dat de kaakstructuur van Zlatý kůň meer op die van Neanderthalers lijkt.’ Dit komt onder andere tot uitdrukking in een forser gebouwde kaak.

Dat het überhaupt gelukt is om DNA aan Zlatý kůň te onttrekken, is een klein wonder. DNA wordt vernietigd wanneer skeletten worden gefossiliseerd.

Het 45.000 jaar oude skelet is daarom het oudste van een moderne Homo sapiens waarin onderzoekers intact DNA hebben weten te vinden.

3D-model af stenalderkvinde på sort baggrund

Tijdens de gezichtsreconstructie moesten Cícero Moraes en de onderzoekers met wie hij samenwerkte er een paar keer een slag naar slaan, want er waren geen gegevens over huid, haar en ogen van de vrouw.

© Cícero Moraes