Gareth Beale & Culture Club/Contributeur
Glencoe Massacre, zilverschat, Alasdair ‘MacIain’ MacDonald

Zilverschat gevonden in open haard van clanleider: Net voor beroemd bloedbad verstopt

In 1692 liet de Engelse koning de meeste leden van de opstandige Schotse Clan MacDonald vermoorden. Nu denken archeologen een zilverschat te hebben gevonden die de clanleider vlak voor de aanval verstopte.

Ergens eind 17e eeuw werden 36 zilveren en bronzen munten in een kruik gestopt in het stadje Glencoe, diep in de Schotse Hooglanden.

Een steen diende als deksel en de kruik werd verstopt in de open haard – de perfecte verstopplaats voor een schat. Maar het verstoppen was tevergeefs, want de eigenaar keerde nooit meer terug.

Pas onlangs werden de munten ontdekt toen archeologen de hut opgroeven waarin ze waren verstopt. De munten zijn bewijs van een belangrijke – en bloedige – gebeurtenis in de Schotse geschiedenis, zeggen ze.

Archeologen denken dat de munten van clanleider Alasdair ‘Maclain’ MacDonald waren. Als leider van de machtige Schotse clan MacDonald weigerde ‘Maclain’ trouw te zweren aan de Willem III van Oranje – ook stadhouder van de Nederlanden – die in 1689 tot koning van Engeland, Schotland en Ierland werd gekroond.

Clanleden op de vlucht

In 1692 staakte de koning zijn pogingen ‘Maclain’ in het gareel te krijgen en besloot om de opstandige clan voor eens en altijd op zijn plaats te zetten.

Op 13 februari marcheerden 120 regeringssoldaten naar Glencoe met maar één doel voor ogen. Wat volgde zou bekend worden als de Glencoe Massacre, waarbij de soldaten ongeveer 38 leden van de clan meedogenloos vermoordden, onder wie de clanleider zelf.

Archeologen denken dat ‘Maclain’ zijn familiefortuin maar net op tijd in de open haard heeft weten te verstoppen.

Glencoe Massacre, zilverschat, Alasdair ‘MacIain’ MacDonald,

Onder de zilverstukken zaten munten uit verschillende Europese landen, vermoedelijk van ‘Maclains’ reizen naar Italië en Frankrijk.

© Gareth Beale

Dat baseren ze op het feit dat de meest recente munten dateren uit de jaren 1680. Archeologen kunnen echter ook zien dat de kruik permanent verborgen was, en dat is logisch. Het bloedbad begon vroeg in de ochtend van 13 februari 1692 en ‘Maclain’ kan de kruik haastig in de haard hebben verstopt voordat hij probeerde te ontsnappen.

Verbazingwekkend genoeg was het niet een van de doorgewinterde archeologen die de ontdekking deed, maar de jonge archeologiestudente Lucy Adams van de Universiteit van Glasgow.

‘Ik had echt niet verwacht dat mijn eerste vondst zo spannend zou zijn. Ik denk niet dat ik ooit het gevoel zal overtreffen van toen ik de munten uit de met aarde gevulde kruik zag steken,’ zei Adams in een persbericht.

Naast de mooie munten hebben archeologen nog veel meer voorwerpen gevonden in de oude jachthut: jachtbenodigdheden zoals stukken vuursteen, kogels en houders voor het meten van buskruit.

Nu zullen de vondsten worden geanalyseerd door archeologen, ondersteund door nog meer enthousiaste archeologiestudenten.