Zeldzame gouden munt getuigt van oorlog tussen christenen en moslims

In Denemarken is een honderden jaren oude munt gevonden, die getuigt van godsdienstoorlogen in het middeleeuwse Spanje.

Voor- en achterkant van de gouden munt.

© Sydvestjyske Museer

Op een veld in het Deense Jutland heeft een 45-jarige amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een 800 jaar oude gouden munt gevonden.

De munt komt oorspronkelijk uit Spanje en is de enig bekende in zijn soort. Op de voorkant staat een christelijk kruis, omringd door Arabische tekens.

Moslims regeerden over Spanje

Van de 8e eeuw tot 1492 regeerden de islamitische Moren over grote delen van het Iberisch Schiereiland. Dat leidde tot conflicten met de christelijke buren, onder wie koning Alfons VIII van Castilië (1155-1214).

De gevonden munt is in 1180 geslagen in de regeringsstad van Alfons, Toledo. Op dat moment had Alfons meerdere islamitische gebieden veroverd, en daardoor een grote bevolkingsgroep aan zich onderworpen, die Arabisch sprak en schreef en het islamitische geloof aanhing.

Klik op de afbeelding om de inscripties op de voorzijde van de munt te bekijken:

Munten waren propagandamiddel

Waarschijnlijk gebruikte Alfons dit soort munten om respect te verwerven. Munten hebben in de loop van de geschiedenis vaker gefungeerd als communicatie- en propagandamiddel.

Een nieuwe Romeinse keizer gaf munten uit met zijn portret, om alom bekend te maken dat hij nu aan de macht was.

Mogelijk wilde Alfons het overwonnen volk ook kerstenen. Op de munt schreef hij namelijk in Arabische tekens dat alleen ‘wie gelooft en gedoopt is’ verlost zal worden.

Hoe de munt in Denemarken komt is onduidelijk. Mogelijk hebben Scandinavische pelgrims die Spanje bezochten, hem meegenomen.

Onderzoekers van het Deense nationaal museum gaan de munt nader bestuderen.