Canton of Thurgau/Andrii Yalanskyi/Shutterstock
Thurgau schat uit bronstijd

Wortelveld herbergt 3500 jaar oude schat

Een metaaldetectoramateur werd ingehuurd om te zoeken naar schroot dat schadelijk kon zijn voor een akker. Maar zijn apparaat ging piepen bij een indrukwekkende schat uit de bronstijd.

In het noordoosten van Zwitserland, in de buurt van Güttingen, stuitte een boer bij het omploegen van zijn wortelveld op schroot.

Hij huurde een plaatselijke metaaldetectoramateur in om het veld af te speuren naar metaal – en dat leverde hem nogal een verrassing op.

Toen Franz Zahn aan de slag ging met zijn metaaldetector, vond hij in eerste instantie geen schroot, maar bronzen schijfjes met puntjes.

Zahn herkende de vorm van kettingen uit de bronstijd. Hij nam meteen contact op met het lokale museum, dat deskundigen stuurde om de vondst te onderzoeken.

Eigendom van rijke vrouw

De vondst bleek al snel omvangrijk te zijn. Uit de grond kwamen een halsketting met 14 bronzen schijfjes, ringen, pijlpunten, een haaientand, een berentand, stenen kristallen en meer dan 100 barnstenen kraaltjes tevoorschijn.

Er zijn geen overblijfselen van een eigenaar gevonden, dus waarschijnlijk werd de schat begraven om deze te beschermen.

Thurgau schat uit bronstijd

De archeologen denken dat het gaat om sieraden of om beschermende amuletten.

© Canton of Thurgau

Op basis van de vondsten vermoeden lokale archeologen echter dat de eigenaar een rijke vrouw uit de bronstijd was, die leefde rond 1500 v.Chr. Niet ver van de vindplaats waren al eens resten gevonden van een nederzetting uit ongeveer 1000 v.Chr., maar het is onzeker of deze nederzetting 500 jaar eerder al bestond.

De prachtige voorwerpen zijn hier mogelijk verborgen door een welgesteld iemand op doorreis.

Volgens een persbericht van het Amt für Archäologie van het kanton Thurgau worden de vele artefacten geconserveerd, waarna ze in 2024 worden tentoongesteld in het archeologische museum in Frauenfeld.

VIDEO: Kijk hoe de restaurator de schat voorzichtig ‘bevrijdt’.

Video