Wetenschappers reconstrueren 500 jaar oud offer aan de goden

In 1995 werd er hoog in de Andes een gemummificeerd tienermeisje ontdekt. Nu kunnen we dankzij nieuwe technologie en vakmanschap zien hoe de ‘IJsmaagd’ eruitzag voor ze op bloedige wijze aan de goden werd geofferd.

Mummie Peru

Mummie Juanita ligt in een gecontroleerd milieu achter meerdere lagen plexiglas in het Museum voor de Heiligdommen van de Andes in Zuid-Peru.

© Diego Ramos/AFP/Ritzau Scanpix

‘Juanita’, ook bekend als de ‘IJsmaagd’, is de mummie van een tienermeisje uit de Incatijd.

Ze werd zo’n 500 jaar geleden geofferd aan de goden, en nu hebben een internationaal onderzoeksteam en een Zweedse kunstenaar een siliconenbuste gemaakt die laat zien hoe Juanita er vóór haar bloedige einde uitgezien kan hebben.

Op basis van onderzoek van een Peruaans-Pools team creëerde de Zweedse gezichtsreconstructiespecialist Oscar Nilsson de buste. Hij zegt er zo’n 400 uur mee zoet geweest te zijn om alle details van het gezicht goed te krijgen.

De experts gebruikten scans, schedelmetingen, DNA-analyse en bestaand onderzoek naar de Incacultuur om ervoor te zorgen dat de siliconenbuste de echte Juanita zo goed mogelijk benadert.

IJsmaagd lag hoog in de bergen

De mummie werd in 1995 gevonden door de Amerikaanse archeoloog Johan Reinhard en de Peruaanse bergbeklimmer Miguel Zárate.

Ze vonden Juanita’s gemummificeerde lichaam op 6400 meter hoogte in de Andes tijdens een expeditie naar de Ampatovulkaan.

De tiener droeg een ceremoniële jurk en een hoofddeksel, en om haar heen lagen objecten van aardewerk, waaronder kommen en beeldjes.

Inca-mummie Juanita

Siliconenbuste van de mummie, die bekendstaat als Juanita of de IJsmaagd.

© Santa María Catholic University

Juanita stierf gewelddadige dood

Onderzoek laat zien dat Juanita 14 of 15 jaar oud was toen ze werd geofferd.

Een CT-scan wees uit dat ze vermoedelijk is gestorven aan een harde klap op haar achterhoofd. Volgens experts werd ze mogelijk verdoofd en gedwongen om te knielen, waarna ze met een knuppel op haar hoofd werd geslagen.

Reinhard heeft eerder uitgelegd dat geofferd worden aan de goden in de religie van de Inca’s ‘een eer was voor de ouders en een gelukkig leven voor de dode betekende’:

‘Het kind werd geëerd als een god en generaties lang aanbeden als link van de dorpelingen met de goden.’

Reinhard is goed te spreken over het beeld van Juanita.

‘Het brengt haar nog verder tot leven,’ zegt de archeoloog.