Ivoire Angers/Deloys

Werklieden vonden goudschat in muur

Een Frans echtpaar werd totaal verrast toen hun oude huis werd gerenoveerd.

In 2019 huurde een echtpaar in het Noordwest-Franse stadje Plozévet drie werklieden in om hun huis te renoveren. Dit soort werk kan duur zijn, vooral wanneer het oudere huizen betreft, maar in dit geval bleek het een goede deal te zijn.

In een van de muren van het huis vonden de werklieden namelijk een doosje met gouden munten.

‘Het kistje zat tussen de stenen in de muur,’ vertelt de huiseigenaar, François Mion.

Enkele dagen later doken er nog meer gouden munten op in een oude portemonnee. Nu staat de vondst te koop voor een klein fortuin.

De munten zaten zo’n 300 jaar in de muur, maar zijn zeer goed bewaard gebleven. Eentje zal naar verwachting 13.000 euro opbrengen.

© Ivoire Angers/Deloys

De werklieden worden goed beloond

In totaal vonden de werklui 239 gouden munten, waarvan 216 dateerden uit de regeerperiode van Lodewijk XIV (1643-1715) en de overige 23 uit de periode van zijn vader (Lodewijk XIII, 1610-1643).

Omdat het echtpaar het huis vóór 2016 kocht, valt de schat niet onder een nieuwe wet die dergelijke vondsten Frans staatseigendom maakt. Het stel heeft al besloten de helft van de veilingopbrengst te delen met de drie werklieden. Het restant zou de renovatiekosten van het huis moeten dekken.

De schat zal het paar in totaal naar verwachting tussen de 250.000 en 300.000 euro opleveren.

Delen van hun huis dateren uit de 13e eeuw en zijn eeuwenlang bewoond geweest door plaatselijke kooplieden. De munten waren waarschijnlijk van een rijke koopman uit de 17e eeuw.