The Metropolitan Museum of Art

Weer een vervalste Alexander de Grote ontdekt

Professor Lehmann is expert in het opsporen van vervalsingen in historische verzamelingen. Tot ergernis van een beroemd museum vond hij opnieuw een standbeeld met verdachte trekken.

Geen enkel museum wil vervalsingen hebben, want die schaden de geloofwaardigheid en de inkomsten uit de kaartverkoop. Daarom is de gepensioneerde Duitse archeoloog en hoogleraar Stefan Lehmann niet bijster geliefd in de museumwereld.

Lehmann is expert in het opsporen van vervalsingen, en nu heeft hij een nieuw werk op het oog: een bronzen beeld van Alexander de Grote, dat te zien is in The Metropolitan Museum of Art in New York.

Lehmann wijst erop dat het beeld ‘provenance’ mist: er is geen informatie over de locatie tot de jaren 1970, toen het bronzen hoofd plotseling opdook in een Zwitserse privécollectie.

Lehmann meent ook dat het kapsel van het hoofd niet kenmerkend is voor de oudheid, en het is evenmin bekend van andere portretten van de veroveraar.

Spaanse Meester is de boosdoener

Professor Lehmann vermoedt dat de geheimzinnige ‘Spaanse Meester’ erachter zit. Hij of zij is een onbekende, nog levende bronsgieter, die volgens Lehmann minstens 40 beelden vervalste, die zich nu in collecties over de hele wereld bevinden.

‘Maar er kunnen er aanzienlijk meer zijn. Vergeleken met de bekende, authentieke hoofden uit de oudheid vertegenwoordigt de groep verdachte hoofden een groot percentage – of kapitaal, want bronzen kunst uit de oudheid is zeldzaam en brengt daarom op de kunstmarkt grote bedragen op,’ legt Lehmann uit.