Archaeological Institute of Kashihara
Dakoken-zwaard

Wat was een dakoken-zwaard?

Japanse archeologen konden hun ogen niet geloven toen ze een bijna 2,5 meter lang zwaard in een grafheuvel zagen liggen. En het wapen was niet bestemd om vijanden te doden.

Toen Japanse archeologen in december 2022 in een grafheuvel uit de 4e eeuw ten oosten van Osaka opgravingen verrichten, deden ze een ‘ongeëvenaarde’ ontdekking: onder een dikke laag klei lag een zogeheten dakoken-zwaard.

Het 2,37 meter lange wapen is het grootste dat ooit werd gevonden in Oost-Azië en was volgens de onderzoekers te groot om mee te vechten – in ieder geval in dat deel van de wereld. Het zwaard met een licht gebogen kling werd waarschijnlijk gebruikt om het lichaam ritueel te beschermen in zijn graf.

Volgens Japans geloof zouden oni (demonen) en yurei (geesten) de ziel van de overledene proberen te onderscheppen tijdens de reis naar het hiernamaals, en dan zou het zwaard te hulp schieten.

Naast het zwaard lag een grote bronzen spiegel – een voorwerp dat bekendstond om zijn beschermende eigenschappen tegen kwade geesten.

Japansk bronze spejl

Bronzespejler var formet som et skjold og er det største af sin art nogensinde fundet i Japan.

© Archaeological Institute of Kashihara

Megagraf was voor belangrijke persoon

Het zwaard werd gevonden in een zogeheten kofun – een Japanse grafheuvel. De grootste grafheuvels waren bestemd voor belangrijke personen in het Japan van de 3e tot 6e eeuw.

De kofun, waarin het zwaard werd gevonden, heeft een diameter van maar liefst 109 meter en was daarom vermoedelijk van een lid van de Japanse politieke elite. Een dakoken-zwaard was heel kostbaar, dus de eigenaar moet wel machtig en welgesteld zijn geweest. Het zou goed kunnen dat hij een lokale heerser met nauwe banden met de keizer is geweest.

De archeologen zijn al sinds 2018 bezig met de grafheuvel en hebben eerder al een 5 meter lange kist gevonden. Ze hopen dat de analyse van die kist meer duidelijkheid kan scheppen over het zwaard.

Dakoken-zwaard

Het 2,37 meter lange zwaard zit nog in de klei en moet gerestaureerd worden voordat het kan worden geëxposeerd.

© Archaeological Institute of Kashihara