Vondst: pestslachtoffer baarde dode foetus in graf
Een graf met pestslachtoffers in Noord-Italië bracht archeologen op het spoor van het zeldzame verschijnsel ‘kistgeboorte’, waarbij een dode foetus in het graf door de moeder afgestoten wordt.

De vrouw lag op haar zij in het graf met de foetus tussen haar benen.
Archeologen zijn op een gruwelijke vondst gestuit in de noordelijke Apennijnen op zo’n 45 kilometer van Genua.
Op een 14e-eeuwse begraafplaats stelden ze vast dat een van de begraven vrouwen haar dode foetus in het graf gebaard heeft.
Dit zeldzame, maar onder archeologen niet onbekende verschijnsel wordt ‘kistgeboorte’ genoemd.
Kistgeboorte moeilijk te identificeren
Een kistgeboorte vindt plaats als het lichaam van een dode vrouw een foetus uitstoot. Dat gebeurt wanneer het lichaam in ontbinding raakt en er zich gassen ophopen.
‘In dit geval hebben we te maken met de gedeeltelijke uitstoting van een 38 tot 40 weken oude foetus die intact in het geboortekanaal van de moeder werd gevonden,’ aldus Deneb Cesana van de universiteit van Genua in Seeker.
Vanwege onder meer de leeftijd van de foetus en de plaats ten opzichte van de vrouw hebben de onderzoekers vastgesteld dat het om een kistgeboorte gaat, al is het verschijnsel moeilijk te identificeren.
Vrouw stierf toen de pest kwam
De vrouw lag op haar zij met de foetus tussen de benen. Daarnaast vonden de archeologen ook kinderen van 3 en 12 jaar in het graf, dat is gedateerd op de tweede helft van de 14e eeuw, toen de pest naar Genua kwam.
En al vertonen de kinderskeletten tekenen van ondervoeding, de archeologen gaan ervan uit dat alle personen in het graf aan de pest zijn bezweken. Bij de vrouw, de foetus en het oudste kind zijn namelijk sporen van pestbacteriën aangetroffen.
Een grondige DNA-analyse moet de archeologen nu meer vertellen over de verspreiding van de pest in Europa en dit macabere grafverschijnsel.