Vikingschip gevonden in Noorwegen

Archeologen in Noorwegen hebben vlak bij een groot Vikingmuseum een sensationele vondst gedaan. Onderzoek met een bodemradar bracht sporen van een intact Vikingschip aan het licht.

Bodemradars sporen oude voorwerpen op door elektromagnetische golven de grond in te sturen. Die worden teruggekaatst als ze op grotere objecten stuiten.

© Shutterstock / Vestfold fylkeskommune

Een half jaar geleden vonden Noorse archeologen bij de plaats Halden een scheepsgraf met een groot, intact Vikingschip. Nu hebben de Noren dat kunststukje herhaald. In de provincie Vestfold in het zuiden van Noorwegen is met behulp van bodemradar een grafheuvel ontdekt met een Vikingschip van ten minste 15 meter.

Tot deze twee recente vondsten in Noorwegen waren er in heel Europa slechts zeven begraven schepen uit de Vikingtijd geregistreerd. Het merendeel daarvan werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt, dus de vondst van twee scheepsgraven binnen een half jaar duidt erop dat er nog steeds talrijke schatten uit de Vikingtijd onder de grond verborgen liggen.

Nieuwe technologie maakt bijzondere vondsten mogelijk

Daarnaast laten de ontdekkingen zien hoe effectief het gebruik van bodemradar kan worden voor de archeologie van de toekomst. Noorwegen loopt voorop in de ontwikkeling van deze geofysische meetmethode, die met elektromagnetische golven structuren in de bodem in kaart brengt – zonder dat de vondsten erdoor beschadigd kunnen raken.

‘We hopen nog veel meer te vinden. Dit laat zien hoe belangrijk het is om gebruik te maken van nieuwe technologie,’ aldus Ola Elvestuen, de Noorse minister van Klimaat en Milieu, op een persconferentie over de vondst.

Schip wordt nader onderzocht

Op de radarbeelden is te zien dat het schip na ruim 1000 jaar onder de grond te hebben gelegen bij de voorsteven en aan bakboord is verbogen. Er is meer voorzichtig onderzoek nodig voordat het schip kan worden opgegraven.