Vervloekte ijsprinses maakt Russen bang

Liet een Siberische mummie een doorgang naar de onderwereld achter toen ze in 1993 werd gevonden en uit haar graf gehaald? Volgens inwoners van de Russische regio Altaj wel. Ze willen de mummie weer in de grond hebben.

Oekokprinses

De onderzoekers willen de Oekokprinses tentoonstellen, want ze heeft de best bewaarde tatoeages ter wereld na 2500 jaar in de permafrost.

© Wikipedia

Het besluit om een 2500 jaar oude Siberische mummie tentoon te stellen heeft tot opschudding geleid in het zuiden van Rusland. Volgens de plaatselijke bevolking is de mummie vervloekt en kan het gebied alleen van natuurrampen worden gered door haar te herbegraven.

De mummie, die bekendstaat als de Oekokprinses, Altajprinses, prinses Kadyn of Siberische IJsprinses, wordt in bont gewikkeld en in een speciale sarcofaag van hout en glas gelegd. Maar de inwoners willen daar niets van weten.

Doden moeten met rust gelaten worden

De bevolking voert al jarenlang strijd voor een herbegrafenis van de Oekokprinses, omdat er een vloek op haar zou rusten.

‘De doden moeten met rust gelaten worden, en ze moeten absoluut niet tentoongesteld worden, zodat de hele wereld ze kan bekijken,’ aldus woordvoerder Akai Khan. 'Ze is naakt en weerloos, ze bevriest van de ondraaglijke schaamte.'

De inwoners willen de mummie herbegraven om de doorgang naar de onderwereld te dichten en daarmee een eind te maken aan de aardbevingen, overstromingen en hagelbuien die volgens hen de hele Altaj teisteren sinds de ijsprinses uit haar graf werd gelicht.

IJsmummie was high

Toen de Oekokprinses in 1993 in haar bevroren graf werd gevonden, lagen er zes paarden en een voorraad cannabis om haar heen. Volgens onderzoekers snoof ze die cannabis toen ze leefde.

Daardoor raakte ze in een trance, waaraan ze een bijzondere status ontleende in de samenleving. Haar indrukwekkende tatoeages en de vele grafgiften getuigen hiervan.