Marisol Bautista Roquez, INAH
Skelet en potten in opgraving

Vergeten dorp van 1500 jaar oud duikt op in Mexico-Stad

In het centrum van de bruisende metropool hebben archeologen overblijfselen van een 1500 jaar oud dorp ontdekt. Er woonden kunstenaars en ambachtslieden, en het dorp speelde een belangrijke rol voor Teotihuacan.

Mexico-Stad is met 20 miljoen inwoners en dichtbevolkte centra met wolkenkrabbers het toonbeeld van een moderne metropool.

Maar onder de drukke straten en torenhoge gebouwen liggen sporen van het verleden verborgen. En nu heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis vlak bij het centrum een 1500 jaar oud dorp opgegraven, blijkt uit een persbericht.

Uit de vondst blijkt dat de omgeving al lang bewoond werd lang voor de 14e eeuw, toen de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan werd gesticht op de plek waar nu Mexico-Stad ligt.

Tijdens de opgravingen hebben onderzoekers paalgaten, waterputten, resten van vloeren en andere sporen van menselijke bewoning gevonden.

Ze vonden ook drie graven, met daarin de skeletten van twee volwassenen en een kind.

Op basis van de vondsten schatten archeologen dat het dorp dateert uit 450 à 650 n.Chr.

Beschilderde keramieken vazen tegen witte achtergrond

De Teotihuacancultuur stond bekend om zijn kunstzinnige keramiek.

© INAH

Dorp bewoond door ambachtslieden en kunstenaars

De vondsten laten zien dat de inwoners vissers en verzamelaars waren.

De grote hoeveelheid aardewerk en andere stenen voorwerpen suggereert echter dat ze ook als kunstenaars en ambachtslieden werkten.

De onderzoekers nemen aan dat de voorwerpen dienden als handelswaar.

‘Op basis van de opgravingen in 2023 houden we er rekening mee dat de dorpseconomie niet alleen draaide op vissen en verzamelen, maar ook op de ambachtelijke productie van aardewerk en stenen voorwerpen, mogelijk zelfs zeer gespecialiseerd,’ schrijven de archeologen in het persbericht.

De archeologen denken dat de dorpelingen de handelswaar verkochten aan de machtige stad Teotihuacan, ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad.

De stad werd gesticht in de 1e eeuw n.Chr. en in de hoogtijdagen – vóór de Azteekse beschaving – was ze met 125.000 inwoners de grootste van Midden-Amerika. Het handelscentrum Teotihuacan stond bekend om de productie van fijne keramiek.

Nu moeten chemische analyses van de keramiek uit het pas ontdekte dorp uitwijzen of de voorwerpen bestemd waren voor handel met Teotihuacan.

Piramiden in Teotihuacan in Mexico

Teotihuacan was 1500 jaar geleden de machtigste stad van Mexico, onder meer bekend van zijn piramiden.

© Mike Peel