Uniek gladiatorfresco leidt tot groot enthousiasme
In Pompeï hebben archeologen de ruïnes ontdekt van wat mogelijk de stamkroeg was van de gevaarlijkste mannen – en de grootste sekssymbolen – van deze Romeinse stad.

Het fresco is gevonden op de begane grond van een gebouw dat volgens de archeologen een kroeg kan zijn geweest.
Een ongewoon realistisch fresco van de strijd op leven en dood tussen twee gladiatoren is blootgelegd in de Romeinse stad Pompeï in Italië.
De bijna 2000 jaar oude muurschildering geeft het eind weer van een gewelddadige strijd tussen twee soorten gladiatoren: een murmillo en een Thraciër, die elk met hun eigen wapen vochten.
Realistisch bloedbad
Op het fresco heeft de Thraciër zijn schild verloren. Hij bloedt hevig, terwijl de murmillo ongedeerd lijkt.
‘Bijzonder interessant is de zeer realistische weergave van de wonden, zoals op de pols en de borst van de verslagen gladiator, waar het bloed uit spuit,’ vertelt de directeur van Pompeï, Massimo Osanna, tegen de pers.
Mogelijk een kroeg voor gladiatoren
Het fresco werd gevonden in een gebouw dat volgens de archeologen een kroeg kan zijn geweest. Het gebouw ligt vlak bij de gladiatorenbarakken, en Osanna denkt dat dit misschien zelfs de stamkroeg van de gladiatoren was en dat er op de bovenverdieping prostituees aan het werk waren.
Gladiatoren waren de grootste sekssymbolen van hun tijd, en in Pompeï zijn graffiti te vinden waarin ze pochen over hun veroveringen.
‘De Thraciër-gladiator Celadus, bij wie alle meiden wegzwijmelen,’ luidt bijvoorbeeld een van de teksten.
Elitaire vrouwen zwijmelen weg
De gladiatoren waren volgens de Romeinse bronnen ook populair onder de vrouwelijke elite – zelfs bij getrouwde vrouwen. Een verhouding hebben met een gladiator, die qua sociale status helemaal onder aan de ladder van de Romeinse samenleving stond, was een van de meest gewaagde fantasieën die ze konden hebben.
De Romeinse satiricus Juvenalis klaagde steen en been toen de echtgenote van een Romeinse senator er met een gladiator vandoor ging naar Egypte. De man was namelijk oud en ongewoon lelijk.
‘Maar hij was gladiator, en met dat beroep lijk je algauw een adonis. Het is het zwaard waar de vrouwen voor vallen,’ mopperde de satiricus.