Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De wetenschappers onderzochten honderden voetafdrukken die aan de Normandische kust door Neanderthalers werden achtergelaten.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix
Cultuur - Archeologie

Uit voetsporen blijkt: Neanderthalers waren langer dan gedacht

Tijdens het onderzoek van honderden voetafdrukken van Neanderthalers deden Franse wetenschappers een ontdekking waardoor we mogelijk ons beeld van de primitieve mensensoort moeten bijstellen.

Na onderzoek van voetafdrukken die Neanderthalers meer dan 80.000 jaar geleden achterlieten, vermoeden wetenschappers dat ze misschien niet zo klein van stuk waren als tot nu toe gedacht.

De in totaal 257 voetafdrukken zijn gemaakt door een groepje van 10 tot 13 Neanderthalers die in de prehistorie langs de Normandische kust in Frankrijk wandelden.

Vooral sporen van kinderen

‘Voetafrdukken zijn heel interessant omdat ze een momentopname zijn van het leven van hominiden als de Neanderthalers, en ze geven ons de kans om de omvang en de samenstelling van de groep te bepalen,’ zegt Jérémy Duveau van het Muséum National d’Histoire Naturelle in het tijdschrift New Scientist.

Volgens Duveau zijn verreweg de meeste afdrukken van kinderen van uiteenlopende leeftijden. Maar er waren ook sporen van een volwassen Neanderthaler bij, die sterk verschilden van de overige.

Neanderthaler was boomlang

Op basis van de voetafdruk konden de onderzoekers bepalen dat dit individu zeker 175 centimeter lang was. Tot nu toe zijn alleen botten gevonden die wijzen op een gemiddelde lengte van 150 tot 160 centimeter.

Het individu dat de voetsporen achterliet, moet dan ook uitzonderlijk lang zijn geweest, maar mogelijk waren de Neanderthalers over het algemeen langer dan gedacht.

Lees ook:

Schattenjacht

Twee landen zoeken naar wrak met krankzinnige schat aan boord

3 minuten
Culturele persoonlijkheden

Dit zijn de meest onbekwame erfgenamen aller tijden

6 minuten
Amerikaanse presidentsverkiezingen

Maak kennis met alle presidenten van de VS

12 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg