Tumor in tienerarm is oudste vondst van kanker in Midden-Amerika

Uit nauwkeurig onderzoek van een 700 jaar oud skelet van een meisje in Panama blijkt dat ze de oudste kankerpatiënt is die tot op heden in de regio is aangetroffen.

Uit een CT-scan blijkt dat 700 geleden een tienermeisje uit Panama een tumor in haar arm had.

© Nicole Guzmán-Smith

In 1970 vonden archeologen in Panama het skelet van een meisje van 14 à 16 jaar.

Het meisje stierf rond 1300 en werd in foetushouding en met haar hoofd omlaag begraven bij wat een oude vuilstortplaats was. In het graf lagen ook twee aarden potten en een schelptrompet, een zogeheten conch.

Een conch – een trompet gemaakt van een schelp.

© Creative Commons

47 jaar na de vondst is er een CT-scan gemaakt van het skelet, en daaruit blijkt dat het meisje kanker had in haar rechterbovenarm.

Tumor was pijnlijk

De tumor werd ontdekt door bioarcheoloog Nicole Smith-Guzmán. Zij vermoedt dat het gaat om een osteosarcoom, de meest voorkomende vorm van botkanker bij kinderen en jongeren.

Het meisje heeft waarschijnlijk pijn gehad naarmate de tumor groeide, en haar arm was vermoedelijk dik en opgezwollen.

‘Voor zover we weten is dit het oudste geval van kanker in Midden-Amerika,’ zegt Nicole Smith-Guzmán tegen LiveScience.com.

© Sean Mattson, STRI

Het gebeurt zelden dat er kanker wordt aangetroffen bij een jongere. Verreweg de meeste gevallen van kanker zijn gevonden bij volwassenen.

Oudste geval is 1,7 miljoen jaar oud

De laatste tien jaar hebben onderzoekers wereldwijd veel oude en prehistorische gevallen van kanker gevonden. Het oudste geval is tot op heden een 1,7 miljoen jaar oud bot uit Zuid-Afrika.

Uit Midden-Amerika, waar het tienermeisje is gevonden, zijn weinig gevallen bekend, wat deze ontdekking nog zeldzamer maakt.