In een stukje tot dan toe onverkende woestijn in de provincie Duqm in Oman deed een team Tsjechische archeologen een aantal spectaculaire ontdekkingen.
Uit het zand kwamen de resten tevoorschijn van 2000 jaar oude steencirkels, trilieten genoemd, die wel worden vergeleken met het Britse Stonehenge.
Bij het dateren van de steencirkels kregen de archeologen hulp van de Tsjechische academie van wetenschappen.
‘We gebruiken koolstof 14-datering en kosmogene radionuclidedatering in samenwerking met het instituut voor atoomfysica,’ aldus archeoloog Roman Garba van de academie.
Deze nieuwe methode meet isotopen van kosmische straling in de stenen structuren en maakt het mogelijk ze vrij nauwkeurig te dateren. De mysterieuze trilieten zijn nog geen meter hoog en gestapeld als kleine piramiden. Hun doel stelt de archeologen voor een raadsel.

In de woestijn vonden de archeologen een 7000 jaar oud graf, dat veel ouder is dan andere graven in het gebied.
Graven zijn opzienbarend
Ze vonden echter meer dan steencirkels onder het zand: de archeologen legden ook een 7000 jaar oud graf bloot: het oudste dat ooit in het gebied is gevonden.
‘Wat we hier hebben gevonden is uniek voor het hele zuidelijke Arabische schiereiland,’ zegt Alžběta Danielisová van het archeologisch instituut in Praag. ‘Er zijn hier in de regio geen graven bekend uit de bronstijd of ouder.’
En als klap op de vuurpijl troffen de onderzoekers ook resten aan van bijlen, die ze op 300.000 jaar oud schatten. Ze zouden gemaakt zijn door een van de eerste groepen mensen die Afrika verlieten.
De opgravingen in Oman zijn nog bezig en leveren de komende jaren vast nog veel belangwekkende vondsten op.

De onderzoekers vonden stenen werktuigen die wel 300.000 jaar oud kunnen zijn, en rotsen waarin gekerfd is. Hieruit blijkt dat de woestijn ooit bewoond was.