Toetanchamon van Groot-Brittannië gevonden achter Aldi

Een kleine heuvel achter een Aldi-supermarkt bleek een 1400 jaar oude grafkamer te huisvesten met allerlei prachtige voorwerpen. De archeologen kunnen hun geluk niet op.

De archeologen hebben jarenlang gegraven en onderzochten de vondsten met hightech apparatuur.

Enthousiaste Britse archeologen maakten bekend dat ze de misschien wel meest indrukwekkende grafkamer van Engeland hebben gevonden. De kamer is gedateerd op 575-605 n.Chr. en bevat voorwerpen van over de hele wereld.

Internationale grafgeschenken

Het graf werd in 2003 ontdekt in een onooglijk heuveltje op een grasveld bij de Aldi in Prittlewell (graafschap Essex). Archeologen van het Museum of London Archaeology (MOLA) stortten zich op de taak, en na jarenlange opgravingen is duidelijk geworden dat het gaat om het graf van een Angelsaksische prins.

De kamer is in de loop der eeuwen ingestort, en de aarde heeft bijna al het organische materiaal doen vergaan. Tegelijkertijd zorgde de aarde ervoor dat de rest precies zo bleef staan als toen de kamer werd verzegeld: nauwkeurig opgestelde gouden munten, glazen en een kruik die uit Syrië was geïmporteerd.

Er laten ook resten van een lier, versierd met almandijn – edelstenen uit vermoedelijk India of Sri Lanka.

‘Het is onze versie van het graf van Toetanchamon,’ aldus Sophie Jackson, onderzoeksleider bij het MOLA.

Prins was Angelsaksische christen

De onderzoekers weten niet zeker van wie het graf is. Ze denken echter aan prins Sæxa – een broer van Sæberht, die van 604 tot 616 heerste over Essex.

Sæberht is bekend als de eerste Oost-Engelse koning die zich tot het christendom bekeerde, en onder de grafgeschenken zijn inderdaad sporen aangetroffen van het christelijke geloof. Zo lagen er gouden kruisen in de kist op de plek waar de ogen van de dode zaten.

Daarmee is het graf ook het vroegste voorbeeld van een koninklijke, christelijke begrafenis in Engeland.

Koning Æthelberht gaf de missionaris Augustinus geld om een grote kerk te bouwen in Canterbury.