Martin Mejia/AP/Ritzau Scanpix
Mummie Peru

Studenten vinden mummie op vuilnisbelt

Archeologische schatten kunnen soms op onverwachte plaatsen opduiken. Op een vuilnisbelt in Lima vond een groep Peruaanse archeologiestudenten onlangs een mummie die zo’n 3000 jaar geleden een gruwelijke dood stierf.

Archeologiestudenten van de Universidad Nacional Mayor de San Marcos in Lima, Peru, hebben een bijzondere ontdekking gedaan op een vuilnisbelt.

Na het verwijderen van zo’n 8 ton afval legden ze een pluk haar bloot, die afkomstig bleek te zijn van een gemummificeerde man.

Volgens de archeologen behoorde de dode tot de Manchay-cultuur die tussen 1500 en 1000 v.Chr. het gebied rond het huidige Lima bewoonde.

De mummie was gewikkeld in een lijkwade van katoen en plantenvezels en lag begraven in de ruïnes van een U-vormig gebouw, dat ook onder het afval schuilging.

De Manchay-cultuur stond bekend om haar U-vormige tempels, die op de zonsopgang gericht waren.

VIDEO: Bekijk de opgraving van de mummie

Video

Mummie was offer aan de goden

Tijdens de bouw van hun tempels voerden de Manchay veel religieuze ceremonies uit. Zo brachten ze offers aan de goden om het nieuwe gebouw te beschermen tegen aardbevingen, overstromingen en andere rampspoed.

Meestal gaven de Manchay voedsel, drank, edelstenen en waardevolle metalen aan hun goden, maar soms offerden de priesters ook mensen.

Volgens archeoloog Miguel Aguilar, die deelnam aan de opgraving, was de gemummificeerde man op de vuilnisbelt begraven op een manier die erop wijst dat hij ‘geofferd was tijdens de laatste fase van de bouw van deze tempel’, zo’n 3000 jaar geleden.

In het graf van de man vonden de studenten ook resten van plantenzaden, maïs, cocabladeren en schelpen, en de onderzoekers hopen dat nader onderzoek meer aan het licht zal brengen over de rituelen van de Manchay.