Photo by Volker Minkus, Copyright: Landesamt für Kultur- und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern
Tollense, bronstijd, veldslag

Strijder verloor gereedschap tijdens fel gevecht

3250 jaar geleden werd de eerste veldslag van Europa uitgevochten in Noord-Duitsland. Nu hebben onderzoekers persoonlijke bezittingen gevonden van een van de strijders.

31 metalen voorwerpen die in 2016 en 2018 zijn gevonden bij de rivier de Tollense in Noord-Duitsland hebben nieuwe kennis opgeleverd over de raadselachtigste veldslag van de bronstijd.

De objecten, waaronder een priem, een mes en beitels van brons, lagen op een stapel zo’n 300 meter van de brug waar de veldslag volgens onderzoekers 3250 jaar geleden begon.

Volgens professor Thomas Terberger van de universiteit van Göttingen waren de voorwerpen vermoedelijk het bezit van één man.
Op dezelfde plek lagen namelijk ook twee bronzen cilinders, die waarschijnlijk overblijfselen zijn van een soort gereedschapskist.

‘We denken dat de kist – van leer of hout, dat inmiddels vergaan is – aan de riem van de man hing,’ zegt Terberger tegen HISTORIA.

Ontdekking steunt theorie over de veldslag

Vergelijkbare kisten met hetzelfde type bronzen cilinder zijn tot nu toe alleen gevonden in graven in Frankrijk en Zuid-Duitsland, meer dan 600 kilometer van de Tollense.

De ontdekking schraagt daarom een bestaande theorie over de veldslag: een grote handelskaravaan uit het zuiden werd bij de rivier overvallen door plaatselijke krijgers.

De archeologen hebben beenderen van meer dan 140 jonge mannen gevonden op het strijdperk, maar ze denken dat er duizenden strijders meevochten.

‘De eigenaar van het gereedschap was dus waarschijnlijk een strijder. Maar hij had mogelijk ook ervaring met metaalbewerking,’ aldus Terberger.

Bronzen schroot diende als betaalmiddel

In de gereedschapskist zat ook schroot: stukken van bronzen voorwerpen. Die dienden volgens Terberger mogelijk als betaalmiddel, want het waardevolle brons kon makkelijk omgesmolten worden.

De archeologen hopen binnenkort hun veldwerk te kunnen voortzetten:

‘De komende jaren zullen we zeker nog verrassende ontdekkingen doen op het slagveld,’ zegt Terberger.