Era Arqueologia SA

Stonehenge van hout ontdekt

Een reeks mysterieuze cirkels van paalgaten in Portugal doet verbluffend sterk denken aan het wereldberoemde Britse monument Stonehenge.

In Portugal zijn de resten van diverse cirkels van paalgaten uit de oudheid ontdekt. Het hout is inmiddels weggerot, en daardoor zijn alleen de gaten gevonden waarin de palen hebben gestaan.

De constructie heeft een diameter van 20 meter en doet sterk denken aan Stonehenge, het beroemde Britse monument uit de steentijd.

Uit dateringen van de paalgaten blijkt dat ze circa 4500 jaar geleden werden gegraven, dezelfde tijd dat Stonehenge werd gebouwd.

Bovendien bevat de reeks palen een opening, die zo lijkt te zijn geplaatst dat het zonlicht er bij de zomerwende – de langste dag van het jaar – doorheen valt.

Meerdere stenen van Stonehenge zijn zo geplaatst dat ze bij de zomerwende naar de opkomende zon zijn gericht.

© Shutterstock

Vergelijkbare houten structuren in Engeland

Die overeenkomst ‘benadrukt de nauwe relatie tussen deze architectonische bouwwerken uit de steentijd’, zegt opgravingsleider António Valera in de krant The Portugal News.

Uit Engeland zijn vergelijkbare cirkels van paalgaten bekend, zoals Woodhenge in Zuid-Engeland. De functie van Stonehenge en de paalcirkels is echter nog onzeker.

Waarschijnlijk waren de cirkels in Portugal ‘een rituele plek’, zegt Valera.