Stenen tablet beschrijft monster uit de oudheid

In Turkije hebben archeologen een stenen tablet gevonden dat 2800 jaar geleden door een tovenaar is beschreven. Hij geeft weer hoe je een monster dat vuur kan maken, moet vangen.

Het stenen tablet werd gevonden in wat volgens archeologen een religieus altaar was.

Een 2800 jaar oude bezwering in het Aramees is gevonden in het zuiden van Turkije, waar in de oudheid het koninkrijk Sam’al lag. De bezwering moest worden ingezet tegen een monster die in de tekst een ‘verteerder’ wordt genoemd, die ‘vuur’ kon maken.

Tekst breekt record

Volgens archeologen van de universiteit van Chicago stamt de tekst uit 850-800 v.Chr., waarmee hij de oudste Aramese tekst zou zijn die ooit is gevonden.

De bezwering zou zijn geschreven door de tovenaar ‘Rahim, zoon van Shadadan’, en vertelt hoe het bloed van een verteerder gebruikt kan worden om mensen te genezen die zijn getroffen door zijn vuur. Het is niet duidelijk of je dat bloed moest drinken of op je lichaam moest smeren.

Monster was een schorpioen

Rahims bezwering is geschreven op een houder die eerder cosmetica had bevat. Naast de spreuk zelf zijn er illustraties in de houder gekrast. Een daarvan stelt een schorpioen voor, en de archeologen denken dan ook dat de ‘verteerder’ een schorpioen was. Het woord ‘vuur’ beschrijft in dat geval de pijn die je voelt als je door zijn gifangel bent gestoken.

Het zuiden van Turkije wordt ook nu nog geteisterd door schorpioenen. Enkele dagen na de vondst van de bezwering werd een van de archeologen gestoken en moest deze onmiddellijk verpleegd worden.