Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Het stenen tablet werd gevonden in wat volgens archeologen een religieus altaar was.

Cultuur - Archeologie

Stenen tablet beschrijft monster uit de oudheid

In Turkije hebben archeologen een stenen tablet gevonden dat 2800 jaar geleden door een tovenaar is beschreven. Hij geeft weer hoe je een monster dat vuur kan maken, moet vangen.

Een 2800 jaar oude bezwering in het Aramees is gevonden in het zuiden van Turkije, waar in de oudheid het koninkrijk Sam’al lag. De bezwering moest worden ingezet tegen een monster die in de tekst een ‘verteerder’ wordt genoemd, die ‘vuur’ kon maken.

Tekst breekt record

Volgens archeologen van de universiteit van Chicago stamt de tekst uit 850-800 v.Chr., waarmee hij de oudste Aramese tekst zou zijn die ooit is gevonden.

De bezwering zou zijn geschreven door de tovenaar ‘Rahim, zoon van Shadadan’, en vertelt hoe het bloed van een verteerder gebruikt kan worden om mensen te genezen die zijn getroffen door zijn vuur. Het is niet duidelijk of je dat bloed moest drinken of op je lichaam moest smeren.

Monster was een schorpioen

Rahims bezwering is geschreven op een houder die eerder cosmetica had bevat. Naast de spreuk zelf zijn er illustraties in de houder gekrast. Een daarvan stelt een schorpioen voor, en de archeologen denken dan ook dat de ‘verteerder’ een schorpioen was. Het woord ‘vuur’ beschrijft in dat geval de pijn die je voelt als je door zijn gifangel bent gestoken.

Het zuiden van Turkije wordt ook nu nog geteisterd door schorpioenen. Enkele dagen na de vondst van de bezwering werd een van de archeologen gestoken en moest deze onmiddellijk verpleegd worden.

Lees ook:

Imageselect
Archeologie

Nieuwe vondst: Archeologen vinden unieke tekst uit de oudheid

2 minuten
Archeologie

Graffiti herschrijft geschiedenis van Pompeï

2 minuten
Archeologie

Raadsel rond tin in de bronstijd opgelost

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg