Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Steentijdmensen temden gevaarlijkste vogel ooit

De kasuaris woog evenveel als een volwassen man, werd bijna twee meter en beschikte over gevaarlijke wapens. Maar nu blijkt dat de vogel in de steentijd als vee werd gehouden.

Shutterstock

Nieuw onderzoek toont aan dat de steentijdmensen niet de voorkeur gaven aan kippen, maar dat ze kozen voor de struisvogelachtige kasuaris. De vogel leeft in Nieuw-Guinea en Australië, waar hij ook al in de steentijd tot 190 cm groot werd, 85 kilo woog en was gewapend met klauwen van 12 centimeter.

‘Het is een grote, wilde vogel die niet kan vliegen maar die je wel ernstig kan verwonden,’ legt Kristina Douglass van de Penn State University in de VS uit.

De jager-verzamelaars in Nieuw-Guinea moesten dus uiterst voorzichtig zijn om de grote vogels te kunnen slachten.

In 2019 doodde een kasuaris in gevangenschap zijn Amerikaanse fokker door hem te trappen en te krabben met zijn 12 cm lange klauwen.

© Shutterstock

Op de wacht bij het nest

Door een nauwkeurig onderzoek van 1.000 kasuariuseierschalen uit steentijddorpen kregen wetenschappers een inkijkje bij de jager-verzamelaars van 18.000 jaar geleden.

‘We ontdekten dat een groot deel van de eierschalen uit een laat stadium van het groeiproces kwam,’ legt Douglass uit.

Als mensen uit het stenen tijdperk eieren hadden gewild, zouden ze die vers hebben gegeten. Maar de onderzoekers vermoeden dat onze voorouders de eieren pas weghaalden als ze bijna uitkwamen.

Net als veel andere jonge vogels hechten kasuariskuikens zich aan het eerste levende wezen dat ze zien. Door erbij te zijn als het ei uitkwam, zorgden de jager-verzamelaars uit Nieuw-Guinea ervoor dat de kasuarissen tam werden en later geslacht konden worden.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg