Sporen van mensenoffer gevonden in Denemarken

Een kaak en een dijbeen van een veenlijk duiden erop dat de persoon in Denemarken werd geofferd aan de goden ...

Tot dusver zijn slechts de geofferde dieren en een paar botten van het veenlijk opgegraven.

© ROMU

In 1947 werd er in het Deense Seeland een veenlijk ontdekt. Toen archeologen van het Roskilde Museum onlangs hetzelfde gebied moesten onderzoeken in het kader van een bouwproject, grapten ze daarom dat ze er vast weer een zouden vinden.

En warempel: toen de archeologen gingen graven, stuitten ze vrijwel meteen op een dijbeen. Daarna volgden er een onderkaak en een deel van het bekken van een veenlijk.

Waarschijnlijk is ook dit een voorbeeld van een vroegere traditie in Denemarken om levende mensen aan de goden te offeren – net zoals de Man van Tollund (ca. 400 v.Chr.) en de Man van Grauballe (ca. 300 n.Chr.).

De botten worden onderzocht om de leeftijd en het geslacht van het veenlijk te bepalen, en indien mogelijk wanneer de persoon werd geofferd.

In het voorjaar van 2023 hopen de archeologen bovendien terug te keren naar de plek en meer delen van het veenlijk te vinden.

Naast het veenlijk vonden de archeologen ook deze vuurstenen bijl.

© ROMU

Offergaven in het veen

Volgens de archeologen wijzen vondsten uit de grond rond de botten erop dat ook het ‘nieuwe’ veenlijk werd geofferd:

‘Er lagen meerdere voorwerpen bij het veenlijk in het moeras. Zoals botten van verschillende dieren en een stenen bijl uit de jonge steentijd. Daarom beschouwen we het als een offer,’ zegt Emil Winther Struve van de Roskilde University.