Smakelijke vondst: Onsterfelijke cake achtergelaten door poolexpeditie

Een team archeologen was wel even verrast toen het op een ruim 100 jaar oude cake stuitte – die er nog heel goed uitzag ook.

Zo ziet een onsterfelijke cake eruit – maar niemand heeft hem nog geproefd.

© Antarctic Heritage Trust

Engeland kent een lange traditie van het eten van vruchtencakes, en er bestaan allerlei mythes over cakes die van generatie op generatie worden doorgegeven. Als de cake op de juiste manier wordt bewaard, zou hij ongelooflijk lang houdbaar zijn.

Een nieuwe vondst op Antarctica toont aan dat daar mogelijk iets in zit. In een tinnen blikje trof een onderzoeksteam van de Antarctic Heritage Trust een intacte vruchtencake aan van de Engelse producent Huntley & Palmers.

De cake in het blikje.

© Antarctic Heritage Trust

Achtergelaten door poolexpeditie

Het onderzoeksteam heeft sinds 2016 zo’n 1500 artefacten opgegraven op Kaap Adare en is nu op deze oude vruchtencake gestuit.

Het baksel werd gevonden op een plank in een hut die in 1911 werd bezocht door de Terra Nova-expeditie van de Britse kapitein Robert Falcon Scott. De onderzoekers denken dat deze expeditie de cake heeft achtergelaten.

Geen van de expeditieleden keerde levend terug, maar hun vruchtencake overleefde wel.

© Granger/Polfoto

Vruchtencake is goed poolvoer

Lizzie Meek van de Antarctic Heritage Trust zegt dat het een goed idee is om een vruchtencake bij je te hebben op een poolexpeditie.

‘Het is door de hoge energiewaarde ideaal voedsel voor poolexpedities. Moderne expedities nemen nog steeds graag vruchtencakes mee,’ aldus Meek.

Of ze een hap van de 106 jaar oude cake zou durven nemen, vermeldt de geschiedenis niet.