Skeletten vertellen het nare verhaal van afgebonden voeten

Een Amerikaanse archeoloog kreeg een zeldzame kans om de skeletten van Chinese vrouwen met afgebonden voeten te bestuderen. De skeletten wijzen uit hoe de bizarre gewoonte is ontstaan.

Chinese mannen vonden kleine vrouwenvoeten een erotisch statussymbool.

© Planet Mag

Tijdens opgravingen in Midden-China vond de Amerikaanse archeoloog Elizabeth Berger een 500 jaar oude begraafplaats met skeletten van vrouwen bij wie de voeten waren ingesnoerd.

Onderzoek van de botten heeft belangrijke kennis opgeleverd over de ontwikkeling van het bizarre gebruik tijdens de 1000 jaar lange geschiedenis ervan.

Skeletten zijn zeer zeldzaam

De archeoloog Elizabeth Berger was eigenlijk in China om een dorp uit circa 3500 v.Chr. op te graven. Maar boven op het dorp vond ze de veel jongere begraafplaats uit de Ming-dynastie, die van 1368 tot 1644 duurde.

‘Toen ik naar de botten keek, zag ik dat er iets raars aan de hand was met de voeten,’ vertelt Berger.

Van de acht skeletten die zijn geïdentificeerd als vrouwen uit de bovenklasse, waren er vier met zogeheten lotusvoeten. Enkele eeuwen later werden bij bijna alle vrouwen van de elite de voeten afgebonden.

Aan de gevonden skeletten is te zien dat de tenen en middenvoetsbeentjes onder de voet werden gevouwen, die daardoor flink korter werd dan bij een normale ontwikkeling. De botten van de hiel en enkel waren echter intact, wat betekent dat deze vorm van insnoeren niet zo ingrijpend was als latere methoden, waarbij de vrouwen nauwelijks konden lopen.

Klik op de afbeelding en leer meer over het bizarre gebruik:

Voeten afbinden werd steeds populairder

In China worden graven slechts zelden geopend als ze nog geen 1000 jaar oud zijn om de voorouders niet te storen. De kans om skeletten met lotusvoeten te onderzoeken is dan ook uniek.

De vondst duidt erop dat de praktijk van het insnoeren van voeten een lange ontwikkeling heeft gekend en na het einde van de Ming-dynastie, in de 17e eeuw, om zich heen greep en alleen maar erger werd.

Middenvoetsbeentje van een vrouw (l), naast de overeenkomstige botten van mannen, gevonden op dezelfde begraafplaats.