Sensationele vondst toont aan dat Neanderthalers het vuur beheersten

Voor het eerst kunnen archeologen bewijzen dat uitgestorven verwanten van de moderne mens in staat waren om vuur te maken.

Archeologen hebben een raadsel opgelost over een uitgestorven mensensoort.

© Shutterstock

Vuurstenen gereedschappen met microscopische resten van het ijzerhoudende mineraal pyriet getuigen ervan dat de uitgestorven mensensoort de Neanderthalers hun eigen vuur maakten.

Het zijn de eerste archeologische bewijzen, en ze beantwoorden de vraag of de Neanderthalers alleen ‘natuurlijk’ vuur gebruikten, van bijvoorbeeld een blikseminslag, of dat ze net als de voorouders van de huidige mens zelf het vuur beheersten.

Dat schrijven onderzoekers van onder andere de Universiteit Leiden in het tijdschrift Nature.

Vuurstenen gereedschappen met slijtsporen

De archeologen achter het onderzoeksproject hebben verschillende vuurstenen gereedschappen bestudeerd die in grote delen van Frankrijk zijn gevonden. De werktuigen zijn circa 50.000 jaar oud en zijn alle van Neanderthalers geweest. En een groot deel ervan vertoont slijtsporen waaruit blijkt dat ze tegen een stuk pyriet zijn geslagen.

Als je dat doet, kunnen er vonken ontstaan waarmee je bijvoorbeeld een houtvuur kunt aansteken.

Slijtage en resten pyriet laten zien dat de Neanderthalers het vuur beheersten.

Neanderthalers hadden technische capaciteiten

‘Zelf vuur kunnen maken geeft de Neanderthalers veel meer flexibiliteit in hun leven,’ aldus Andrew Sorensen, de hoofdonderzoeker van het project, in een persbericht.

‘Het toont aan dat Neanderthalers gelijke technische capaciteiten hadden als moderne mensen in die tijd,’ legt hij uit.

Hoe lang mensen in het algemeen al vuur kunnen maken is onduidelijk, maar de vaardigheid kan honderdduizenden jaren oud zijn. De Neanderthalers zijn zo’n 28.000 jaar geleden uitgestorven.