Duikers van het instituut voor onderwaterarcheologie van de universiteit van Valencia brachten in juni scheuren en spleten in kaart in het wrak, dat op zo’n 60 kilometer van de Spaanse regio Mazarrón in 1,7 meter diep water ligt.
Op basis van de gegevens maakten de onderzoekers een 3D-model van het schip.
Het is de bedoeling dat het model hen naar de scheuren zal leiden, zodat ze de romp uit elkaar kunnen halen en stukje voor stukje kunnen bergen – om het schip vervolgens aan land als een legpuzzel weer in elkaar te zetten.
Stormen bedreigen het wrak
Archeologen hebben het wrak al eerder bezocht. Het werd in 1994 ontdekt toen bouwwerkzaamheden in de haven de oceaanstromingen veranderden, waardoor het schip, dat schuilging onder zand en sediment, werd blootgelegd.
Sindsdien wordt het beschermd door een metalen skelet en een muur van zandzakken, maar zware stormen vormen nog steeds een gevaar. Het risico is dat het schip weer in de zeebodem zakt, waar het kan bezwijken onder de waterdruk.
‘Het is een beter idee om het schip te bergen, het te restaureren en het in een museum te plaatsen zodat mensen ervan kunnen genieten, dan om steeds bang te moeten zijn voor de volgende storm,’ zegt teamleider Carlos de Juan tegen Reuters.
De Juan beschrijft het schip, dat Mazarrón II wordt genoemd, als ‘een uniek voorbeeld van maritieme techniek’.
Als het ambitieuze plan om het te bergen slaagt, zou het schip weleens het best bewaarde Fenicische schip ter wereld kunnen worden.
Kijk hoe archeologen het wrak van de Mazarrón II onderzoeken: