Matizz2 & L. Miechowicz
Kluczkowice, Osiris, Maria Kleniewska

Schatzoeker vindt Egyptische kunstschat bij voormalig SS-ziekenhuis

In 1942 moest een rijke Poolse familie vluchten voor de SS. Ze lieten een waardevolle verzameling oudheden achter, die sindsdien verloren werd gewaand. Maar nu is een deel ervan gevonden in de Poolse grond.

Het gebeurt niet vaak dat er in Polen beelden opduiken uit de Egyptische oudheid, maar toch is dat wat er gebeurde toen de schatzoeker Krzysztof Kozłowski met zijn metaaldetector rond een landhuis liep in het dorp Kluczkowice, 30 kilometer ten westen van Lublin.

Behalve het 3000 jaar oude bronzen beeld van de Egyptische god Osiris vond Kozłowski ook een bronzen beeldje van de Romeinse wijngod Bacchus uit ongeveer de 1e eeuw.

Lukasz Miechowicz van het instituut voor archeologie en volkenkunde van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau werd erbij gehaald. Al snel bleek dat er nog meer in de grond zat.

‘Op 10 meter afstand van het eerste Osiris-beeldje vonden we er nog een – in ongelooflijk goede staat,’ zegt Miechowicz.

De archeoloog realiseerde zich dat ze hoorden bij een verzameling antiquiteiten van de rijke familie Kleniewski, die tot de Tweede Wereldoorlog in het landhuis woonde.

Kluczkowice, Osiris, oude Egypte

Volgens de Egyptische mythologie heerste de god Osiris over het dodenrijk.

© Dr. Łukasz Miechowicz

Familie haalde oudheden uit Egypte

Het Osiris-beeldje is waarschijnlijk door Maria Kleniewska meegenomen naar Polen toen ze in 1904 met haar vier dochters Egypte bezocht.

Maar net als veel andere Polen werd de familie Kleniewski in 1942 verdreven door de Duitse bezetter, die het landhuis vervolgens gebruikte als herstellingsoord voor gewonde SS-soldaten.

Aan het einde van de oorlog werd het landhuis geplunderd, en deskundigen dachten dat de verzameling antiquiteiten van de familie voorgoed verloren was.

Maar de nieuwe vondsten duiden erop dat de familie erin slaagde om vóór de vlucht bijzonder waardevolle artefacten, zoals de beeldjes van Osiris en Bacchus, te begraven.

‘Het vinden van sporen van deze waardevolle collectie, die jaren geleden verloren is gegaan, is van groot wetenschappelijk en cultureel belang,’ zegt Miechowicz.

De beeldjes van Osiris en Bacchus gaan naar het nationaal museum in Lublin.

Bacchus beeldje Polen

De buste van de Romeinse wijngod Bacchus zou deel hebben uitgemaakt van een versiering op een Romeinse kruk.

© Dr. Łukasz Miechowicz