Schatzoeker ontdekt onbekende Keltische stad

De restanten van een Keltische strijdwagen zijn mogelijk het eerste spoor van een oude stad in Wales die wellicht een van de grootste van de Britse eilanden was.

De teugels van het paard bevatten versierde bronzen onderdelen. Het metaal is in de loop der jaren groen geworden door oxidatie, maar de decoratie is nog goed te zien.

© Mike Smith

Een schatzoeker uit Wales stuitte op een archeologische goudmijn met zijn metaaldetector toen hij op een veld de restanten van een Keltische strijdwagen vond. De vondst is het eerste bewijs dat strijdwagenbegrafenissen ook in Wales plaatsvonden.

Deze vorm van begraven, die bekend is van de Keltische gebieden in Groot-Brittannië, was voorbehouden aan het hoofd van de stam. Meestal werden er twee paarden meebegraven, en ook allerlei kostbaarheden gingen de graven in, die nu ware schatkamers voor archeologen zijn.

Schatzoeker heeft gelijk

‘Eerst vond ik een Keltische gesp voor een stel teugels. Na de vondst zeiden mijn vrienden dat er niets mooiers te vinden zou zijn, maar ik ging de dag daarna terug en vond de rest,’ vertelt schatzoeker Mike Smith tegen lokale media.

Slechts 20 centimeter onder de grond ontdekte Mike Smith meer versierde bronzen voorwerpen, maar zijn metaaldetector gaf aan dat er verder naar beneden over een lengte van 3 meter nog veel meer metalen voorwerpen lagen.

Archeologen die erbij werden gehaald hadden na een week meer dan 35 voorwerpen opgegraven. Het waren de restanten van een strijdwagen, die ze schatten op 2000 jaar oud.

Klik op de tekening en zoom in op een begrafenis met strijdwagen in het Engeland van de Kelten.

Locatie is nog geheim

Nader onderzoek in het gebied bracht sporen van een muur aan het licht, mogelijk de restanten van een onbekende Keltische stad, die daarmee de oudste van de Britse eilanden zou zijn.

Tot dusver wordt de locatie van het terrein geheimgehouden om plunderingen te voorkomen.

Zouden er bij jou in de buurt ook oude schatten in een veldje liggen? Neem je metaaldetector mee als je op onderzoek uitgaat.

LEES OOK: Geschiedenis van de Kelten werd geschreven door hun vijanden