Schatkist van ‘toveres’ gevonden in Pompeï

De kist zat vol kleine amuletten die de vruchtbaarheid moesten stimuleren en onheil op afstand hielden. De eigenares was vermoedelijk een slavin.

De ruim 100 kleine amuletten, figuurtjes en sieraden zaten oorspronkelijk in een houten kist, die verrot is.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

In de Romeinse stad Pompeï is een unieke verzameling van meer dan 100 figuurtjes en amuletten opgegraven.

De vele voorwerpen werden aangetroffen in de resten van een houten kist, volgens Massimo Osanna, hoofd archeologie van Pompeï, mogelijk ‘de schatkist van een toveres’.

De opvallende vondst werd gedaan in de fraaie villa Huis van de Tuin van Hercules, maar wel in het deel dat door slaven werd bewoond.

Eigenaar was mogelijk slavin

Volgens Osanna zijn de vele amuletten en figuurtjes van barnsteen, aardewerk en verschillende sierstenen gemaakt.

Maar omdat er geen gouden voorwerpen bij zijn, waar rijke Romeinen dol op waren, denken de onderzoekers dat de verzameling mogelijk van een van de huisslavinnen was.

‘Het zijn voorwerpen uit het dagelijks leven van de vrouw, en ze zijn bijzonder omdat ze miniverhalen vertellen over de inwoners van de stad, die probeerden voor de uitbarstende vulkaan te vluchten,’ zegt Osanna tegen het persbureau Ansa.

Toverkist

Veel figuuurtjes in de kist brachten volgens het Romeinse bijgeloof geluk of vruchtbaarheid.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Amuletten brachten vruchtbaarheid

In dezelfde villa zijn vorig jaar de stoffelijke resten van 10 mensen gevonden, onder wie vrouwen en kinderen, die hun toevlucht hadden gezocht in de slaapkamer toen de Vesuvius gloeiend hete as en stenen uitspuwde.

De onderzoekers denken dat de voorwerpen het eigendom waren van een van deze vrouwen, en dat de amuletten werden gebruikt bij rituelen die vrouwen vruchtbaar moesten maken en onheil tijdens het baren moesten voorkomen.

De archeologen zijn nu DNA-onderzoek aan het uitvoeren, dat informatie kan opleveren over de verwantschap van de 10 slachtoffers en mogelijk kan vertellen waar ze vandaan kwamen.