's Werelds oudste gouden sieraad gevonden in Bulgaarse ruïnestad
In de ruïnes van een klein huis in Bulgarije hebben archeologen een ontdekking gedaan die de geschiedenis herschrijft.

De oudste gouden kraal in de geschiedenis
Kleine kraal, grote waarde
Archeologen hebben recent een vondst gedaan die aantoont dat mensen zich al eerder met gouden en andere glimmende voorwerpen versierden dan tot nog toe werd aangenomen.
In de ruïnes van een prehistorische nederzetting in het zuiden van Bulgarije is een kleine, gouden kraal opgegraven van slechts 0,15 gram en een diameter van 4 millimeter.
De kraal is gedateerd op 4600 v.Chr. en is daarmee 200 jaar ouder dan het tot nog toe oudste gouden sieraad, dat in 1972 ook in Bulgarije werd gevonden.
Immigranten bouwden de stad
'Het is een ontdekking van groot belang. Hoewel het een klein stukje goud is, is het groot genoeg om een plaats te krijgen in de geschiedenis,' aldus Yavor Boyadzhiev, hoogleraar aan de Bulgaarse academie van wetenschappen.
Boyadzhiev is ervan overtuigd dat de gouden kraal niet is geïmporteerd, maar in Bulgarije zelf is gemaakt. Volgens hem is de kraal gevonden op de plek waar ooit een van de eerste steden van Europa stond, en 8000 à 9000 jaar geleden een geavanceerde stedelijke samenleving ontstond.
De inwoners waren 'immigranten' uit het huidige Turkije, die kennis over onder andere landbouw en metaalbewerking meenamen naar Europa.
Bevolking aanbad vogels
Nabij de vindplaats van de kraal zijn ook ongeveer 150 aardewerken beeldjes van vogels ontdekt. Dit duidt erop dat de inwoners van de stad deze dieren als goden aanbaden.
De onderzoekers denken dat de oude stad met de grond gelijk werd gemaakt door vijandelijke stammen uit het noorden, die het gebied rond 4100 v.Chr. binnenvielen.
In sommige ruïnes zijn skeletten gevonden met sporen van slagwonden van een bijl, wat erop wijst dat de inwoners het slachtoffer zijn geworden van een bloedige aanval.