Dawid F. Wieczorek-PCMA UW
Soedan tempelstenen

Ruïne van Egyptische tempel gevonden in woestijn van Soedan

De archeologen wilden een middeleeuws fort opgraven, maar stuitten op tempelstenen uit de oudheid. Ze komen uit een unieke periode in de geschiedenis van Egypte, toen de koningen van Soedan ook farao’s waren.

Zo’n 2700 jaar geleden heerste het machtige koninkrijk Koesj over grote delen van het huidige Egypte en Soedan. De koningen van Koesj zagen zichzelf als farao’s en stichtten zelfs de 25e dynastie van Egypte, die regeerde van 744 tot 656 v.Chr. Nu hebben Poolse archeologen van de universiteit van Warschau stenen van een Koesjitische tempel gevonden in de ruïne van een oud middeleeuws fort op de archeologische site Oud-Dongola in Soedan.

Aan de hand van hiërogliefen werden de stenen gedateerd op circa 700 v.Chr. De tempel kan dus een bewijs zijn van deze unieke periode in de geschiedenis van Egypte.

Soedan tempelstenen

Aan de hand van hiërogliefen werden de stenen gedateerd op circa 700 v.Chr.

© Dawid F. Wieczorek-PCMA UW

Vondst verrast archeologen

De ontdekking verraste de archeologen. Ze waren in Soedan om een middeleeuws fort op te graven, niet een tempel uit de oudheid. Ook waren er op deze plek niet eerder vondsten gedaan die zo ver teruggaan in de geschiedenis.

Hoewel er slechts kleine fragmenten van de tempel zijn gevonden, is dankzij inscripties nu al duidelijk dat hij was gewijd aan de god Amun-Ra van Kawa. Amun-Ra was van een de belangrijkste goden van Egypte en werd ook in Koesj vereerd. Kawa was een stad in het koninkrijk Koesj, en bij eerdere opgravingen in de ruïne van deze stad zijn ook resten gevonden van een tempel voor Amun-Ra.

De archeologen willen nu onderzoeken of de stenen een nieuwe tempel vormen, of dat ze vanuit Kawa hierheen zijn gebracht om te worden hergebruikt als bouwmateriaal voor het middeleeuwse fort.